Fälldin kastar in hatten – i raseri

Publicerad 2013-02-21

Här lämnar förre statsministern Thorbjörn Fälldin, 86 tillbaka sin doktorshatt.Han kan inte behålla den sedan Mittuniversitetet lägger ned verksamheten i Härnösand.

– Ett svek, säger han.

Thorbjörn Fälldin lade ner ett enormt arbete för att bilda Mitthögskolan med tre likvärdiga orter – Härnösand, Sundsvall och Östersund. Detta blev sedermera Mittuniversitetet.

2001 blev han hedersdoktor och fick både hatt och ring. Därmed blev han den andre centerledaren i Ångermanland som kunde ståta med doktorshatt. Den förre var juris doktor Gunnar Hedlund från Rådom några mil längre uppåt älven.

Flyttas till Sundsvall

Men nu läggs verksamheten i Härnösand ned och allt flyttar till Sundsvall.

Det är ett hårt slag mot Härnösands stolthet – stan kallades en gång i tiden för Norrlands Aten för att den hade så många fina skolor.

Tusentals Härnösandsbor har protesterat.

– Det var en av de mörkaste dagarna i mitt liv när jag fick beskedet, säger Fälldin.

– Mittuniversitetet har varit en stolthet för Ångermanland och Härnösand.

”Oacceptabelt”

– Beslutet kom som en blixt från en klar himmel. Jag är riktigt arg och besviken och har kommit fram till att jag inte kan behålla ringen och hatten.

– Men beslutet är centralt och jag vill inte lasta universitetsledningen i Sundsvall för det.

– Men den totala nedmontering som man nu försöker iscensätta är oacceptabel.

Övertalningsförsök

I går på förmiddagen åkte Anders Söderholm, rektor för Mittuniversitetet upp till Ramvik för att hämta hatten och ringen. Och för att kanske få Fälldin att ändra sig.

Palavern i köket tog flera timmar. Men Fälldin stod fast i sitt beslut.

Anders Söderholm kan förstå Fälldins besvikelse:

– Det var inget lätt beslut. Men vi måste koncentrera våra resurser. Det finns inget i det nuvarande systemet som premierar de minsta högskolemiljöerna.

Förstår upprördheten

– Vi lägger inte ned den verksamhet som vi bedriver i Härnösand. Vi flyttar den till Sundsvall fem mil därifrån. Det är inom pendlingsavstånd.

Anders Söderholm förstår att Fälldin är upprör och besviken.

– Han har brunnit för Mittuniversitetet och har varit väldigt viktig för oss.

– Han kommer alltid att vara en ikon för oss, säger Anders Söderholm.Sen satte han sig i bilen och tog med sig hatt och ring – för vidarebefordran till utbildningsministern.

Sen meddelade författaren Bodil Malmsten, som blev hedersdoktor vid Mittuniversitetet år 2006, att inte heller hon längre kunde behålla sin hatt.

– Min stad är överkörd, skriver hon på sin blogg.