Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Löfven presenterade S politiska förslag

Uppdaterad 2013-04-03 | Publicerad 2013-02-20

Gick till hård attack på alliansregeringen för brist på idéer

Stefan Löfven presenterade vad partiet ska prioritera inför kongressen på en pressträff.

Stefan Löfven gick till stenhård attack mot Alliansen när han presenterade Socialdemokraternas politiska prioriteringar inför kongressen i april.

Om regeringens näringspolitik sa S-ledaren:

– Den är lika tom på konkret innehåll som det är nötkött i en fryst lasagne.

De hårda orden yttrades under en presskonferens där Socialdemokraternas politik inför mandatperioden 2014-2018 presenterades för en stund sedan. Dokumentet som fått namnet "Framtidskontraktet" är partistyrelsens förslag till politiska prioriteringar och läggs fram inför kongressen i Göteborg i april.

Jobbsatsning

Socialdemokraterna slår fast att man vill sätta frågan om full sysselsättning som övergripande mål för sin politik framåt. "Skapandet av fler jobb och aktiva insatser mot arbetslösheten går före allt annat" skriver partiet.

Det är också den fråga där Socialdemokraterna kritiserar den borgerliga fyrpartiregeringen allra hårdast. Stefan Löfven gick mycket hårt åt Alliansen som han anser saknar initiativförmåga och konkreta åtgärder för fler jobb i Sverige.

– Det verkar som att den här regeringen har slutat kunna, vilja eller orka ta ansvar. Är det inte EU:s fel så är det invandrarnas eller den före detta S-regeringens, säger han.

– Det är lätt att få intrycket att regeringen inte längre tror att det går att förändra något. Det gör att framtidstron och framtidshoppet i Sverige sjunker, och det är mycket allvarligt.

Jobben viktigast

Socialdemokraternas egna politiska prioriteringar i "Framtidskontraktet" spänner över en rad politiska fält. Tre områden pekas ut som särskilt viktiga. Det är frågan om fler jobb, bättre skola och högre kvalitet i välfärden.

– Det viktigaste är att skapa fler jobb, det är bra både för dem som är i arbete men också för hela samhället. Det ger mycket, mycket mer välfärd. Skulle vi halvera arbetslösheten får vi mer resurser till bättre skola, bättre äldreomsorg och stabilare trygghetssystem, säger Löfven.

Andra frågor som tidigare ansetts som viktiga inom socialdemokratin saknas dock helt i de nya prioriteringarna. Dit hör bland annat frågan om ökad kvotering av föräldradagar och lagstiftning om rätt till heltid.