Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Vilks nya utställning: fler Muhammedhundar

Publicerad 2013-02-20

Lars Vilks lever under dödshot och har livvakter dygnet runt.

Nu väljer han att ställa ut fler varianter av motivet som orsakat hoten: Muhammed som rondellhund.

– Det har tjafsats om det här i sex års tid, säger han till Aftonbladet.

Konstnären Lars Vilks skapade internationell uppmärksamhet med sina karikatyrteckningar av profeten Muhammed som rondellhund 2007. Hoten mot honom är så allvarliga att han sedan två år tillbaka har skydd av livvakter dygnet runt.

I början av juli kommer han att ställa ut runt tjugo målningar på ett galleri i Malmö.

Motiven: karikatyrer av Muhammed i form av rondellhundar.

Varför väljer du det här ämnet igen?

– Det har ju aldrig gjorts någon utställning, det är det som är problemet. Det finns ingen orsak att backa ut. Det är en censur som drabbat detta i alla sammanhang, som innebär att de extrema fått igenom sin vilja genom att skrämma till tystnad. En bild är en bild. Att man skojar och driver med religiösa symboler är inget nytt. Men nu har vi fått ett läge som är väldigt spänt och så har vi stannat upp där. Hade vi visat fler bilder hade sensationen försvunnit rätt snabbt.

Vad väntar du dig för reaktioner?

– Till slut måste man tröttna på det här. Det har tjafsats om det här i sex års tid och någonstans måste man komma till avgörandet att man slutar bry sig om.

Men du kommer inte ge dig?

– Nej. Jag har åsikten att det inte ska vara någon form av censur och det bara blir värre om man upprätthåller den. Det är absurd situation om man gör ett speciellt undantag.

Polisen bedömer hotbilden

Du vill inte prova på att testa gränser inom andra områden då?

– Jo jag har gjort andra bilder också. Och det är inte bara jag som gör sådana här bilder. Du får inga reaktioner inom andra religioner.

Är rätten till islamkarikatyrer den viktigaste frågan för dig?

– Det finns ju säkert många viktiga frågor man kan ta upp, men det är en sak som jag hamnat i och det har skapat kalabalik. Frågan är om man ska böja sig för det.

Vilks har meddelat polisen om utställningen.

– De kommer att göra en bedömning av hotbild och annat och vidta de åtgärder som man anser krävs.

”Mest orolig för min hund”

Galleristen Henrik Rönnquist förklarar varför han väljer att ställa ut Vilks:

– För det första för att han är en väldigt trevlig och ödmjuk person. Han är en otroligt duktig tecknare och jag tycker om hans konst. Om det finns några politiska eller religiösa motiv är det inget jag lägger några aspekter vid.

2011 utrymdes konstgalleriet Röda Sten i Göteborg på grund av terrorhot mot Vilks. Är du inte rädd för konsekvenserna?

– Nej. Det jag tycker är tråkigt i dagens samhälle är att man inte får visa vad man vill. Då kommer vi in på karikatyrgrejen och jag tror inte att det var Lars tanke att håna, skända eller klanka ner på någon. Han ville bara göra ett motiv och sedan råkade det vara ett motiv som påminde om Muhammed. Jag tycker framför allt om hans teckningar.

I går hölls ett möte med polisen om säkerheten inför utställningen.

– De kommer troligtvis ha någon slags bevakning, men jag känner ingen oro eller rädsla över huvudtaget. Den enda jag är orolig för och rädd om är min lilla hund Lukas.

Vad tycker du om Vilks tidigare muslimkritiska uttalanden?

– Jag tycker vi ska ha demokrati, religionsfrihet och yttrandefrihet. Vad Vilks sagt har jag inte hört, så det kan jag inte uttala mig om. Jag är uppvuxen över hela världen och är väldigt global. Från min sida finns ingen rasism eller så.

Krismöte i Malmö

I samband med motsättningarna som uppstod i Malmö i samband med Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel, inrättades 2010 Dialogforum, som består av olika religiösa och etniska grupperingar och även Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL.

Björn Lagerbäck, projektsamordnare på Dialogforum, uppger att han "blir trött" av utställningen som nu planeras.

På måndag har ett extrainsatt krismöte satts in.

– Vi kommer att diskutera vad det här kan innebära och vilka strategier som kan vidtas, till exempel att de som eventuellt känner sig förorättade har rätt att göra en polisanmälan – så att det inte blir angrepp på annat sätt, säger han till Aftonbladet.

– Om jag säger så här: det finns en massa saker som är mer angeläget att diskutera, som kvinnosynen i vissa kulturer och så vidare, än behovet att avbilda Muhammed. Jag förstår inte det riktigt det här.

Björn Lagerbäck uppger dock att han hittills inte mött några reaktioner.

Ilmar Reepalu (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, säger till TT:

– Vilks förknippas mer och mer med xenofoba (främlingsfientliga) grupper längst ut på högerkanten. Jag hoppas att inte en enda människa besöker galleriet.

ANNONS