”De kommer att döda mig”

Publicerad 2013-02-19

När krigsförbrytaråtalade presidentens högra hand besökte Sverige demonstrerade Ayman Adel Amin utanför Sudans ambassad och anklagade honom för tortyr.

Nu ska Ayman utvisas till Sudan. Han fruktar det värsta.

– De kommer att döda mig, säger han.

Träffas vid gömstället. Aftonbladets Wolfgang Hansson har träffat Ayman Adel Amin i hans gömställe i Mellan-Sverige.

Vi träffar Ayman Adel Amin, 26, i en nedgången stuga i Mellan-Sverige. Här håller han sig gömd i väntan på att en ny advokat ska lämna in en ny ansökan om politisk asyl.

Han har varit tvungen att sluta jobbet på en Kina-restaurang. Han lever på pengar från vänner och organisationer som hjälper flyktingar som de tycker blivit orättvist behandlade av de svenska myndigheterna.

– Sista gången jag träffade min kontaktperson på migrationsverket tog hon mitt pengakort och mitt id-kort, berättar Ayman Adel Amin. Jag får inte längre pengar till mat. Jag kan inte åka med kollektivtrafiken eller besöka en vårdcentral.

Den unge mannen från Sudan säger det som ett enkelt konstaterade men ser fortfarande perplex ut inför hur hans framtid i Sverige plötsligt blivit väldigt mörk.

Torterad

Ayman Adel Amin flydde till Sverige 2011 sedan han gripits av säkerhetspolisen i Sudan, fängslats och enligt egna uppgifter blivit torterad. Säkerhetspolisen meddelade att mer tortyr väntade om han inte gick med på att arbeta för dem som informatör.

Hans familj betalade en stor summa pengar till människosmugglare för att snabbt få honom ut ur landet.

26-åringen har varit politiskt aktiv sedan unga år. Han har i olika organisationer och partier i Sudan arbetat för mänskliga rättigheter. Vid flera tillfällen har han gripits och torterats. 2005 säger Ayman Adel Amin att han fick 40 piskrapp. Migrationsverket påpekar i sin dom att han inte kunnat styrka tortyren med ett läkarintyg.

Ayman tittar hjälplös på mig.

Nya invändningar

– Säkerhetspolisen piskade mig med kläderna på. Hur ska jag kunna visa ett läkarintyg på det sex år efter att det hände?

Migrationsverket ifrågasätter också om han verkligen varit så politiskt aktiv som han hävdar. Ayman plockar fram ett papper från en medborgarrättsorganisation i Sudan som styrker hans berättelse. Han hänvisar till andra dokument och vittnesmål.

– Jag har försökt svara på alla migrationsverkets frågor. Men varje gång jag visar nytt material så kommer de med nya invändningar.

Rösten är uppgiven.

Ayman Adel Amin har fortsatt sitt politiska arbete sedan han kom till Sverige. För några veckor sedan besökte Nafie Ali Nafie Sverige. Han beskrivs som president Omar al-Bashirs högra hand. Bashir är den första sittande president som åtalats av Internationella krigsförbrytardomstolen i Haag. Ett faktum som säger en del om bristen på respekt för mänskliga rättigheter i Sudan.

Demonstration

Nafie var tidigare chef för den sudanesiska underrättelsetjänsten och enligt oppositionen ansvarig för tortyr av otaliga regimmotståndare. Ändå togs han under sitt besök emot av utrikesminister Carl Bildt.

Ayman Adel Amin var en av dem som organiserade en demonstration utanför Sudan ambassad.

– Jag skrek att han var en brottsling och torterare.

Fönstren på ambassadens övre våning öppnades och någon fotograferade demonstranterna.

Jag frågar Ayman vad som händer om han skickas tillbaka till Sudan. Han sjunker ihop en smula. Greppet runt bunten av dokument i hans hand hårdnar.

– De kommer att döda mig. Först kommer de att tortera mig och sedan döda mig.

Han berättar om en sudanesisk flykting som nekade asyl i Storbritannien och skickades tillbaka.

– Han dödades.

Både Migrationsverket och Migrationsdomstolen har avslagit Ayman Adel Amins ansökan. Detta trots att de gör en hård bedömning av regimen i Sudan.

– Vi känner till att regimkritiker i Sudan riskerar att råka illa ut, säger enhetschefen Jesper Starkerud. Så är det.

Migrationsverket känner dock inte till Aymans regimkritiska arbete i Sverige. Det gör att han kan lämna in en ny ansökan.

Tills dess fortsätter Ayman Adel Amin att gömma sig.