Medicinerade hästar blir korv

Uppdaterad 2013-02-27 | Publicerad 2013-02-19

På många av landets större hästkliniker, distriktsveterinärer och länsveterinärer fylls inte hästarnas pass i ordentligt.

Hästar som har rester av farliga läkemedel i kroppen får inte gå till slakt. Därför ska det stå i hästens pass.

Men många hästar kan bli korv trots farliga kemikalier i köttet.

– Veterinärer fyller inte alltid i passen, vi riskerar att få rester av farliga läkemedel i köttet vi äter, säger länsveterinär Sonia Lopes i Stockholm.

En tredjedel av alla hästar som dör i Sverige går till slakt. Men de hästar som fått vissa mediciner får inte gå till slakt – och det ska stå i hästens pass. Men, enligt flera källor som Aftonbladet talat med är veterinärer dåliga på att fylla i hästpassen, vilket gör att hästkött med farliga substanser riskerar att gå in i livsmedelskedjan.

Slaktkarens

Det handlar om läkemedel med livslång eller sex månaders slaktkarens, som kan finnas kvar i hästkroppen och därför kan vara farligt att äta för människor.

– Halterna vi får i oss via köttet är ju mycket mindre än om vi åt själva läkemedlet direkt, men man ser det ändå som en risk, konstaterar Livsmedelsverkets toxikolog Lillian Abramsson Setterberg, expert på gifter i mat.

Ett exempel är den antiinflammatoriska medicinen fenylbutazon. Den är cancerframkallande och kan ge förändringar på blodceller. Om en häst behandlas med den måste detta skrivas in i hästens pass och den får inte bli livsmedel.

På slakteriet där passet kontrolleras stoppas slakten på hästar som behandlats med ett förbjudet preparat.

”Veterinärens skyldighet”

Om passet inte visar på några oegentligheter, slaktas hästen och blir till livsmedel. Problemet uppstår när passet säger att hästen är ren, men verkligheten är annorlunda.

– Kan vi inte lita på passet, kan vi inte lita på något. Det är den behandlande veterinärens skyldighet att fylla i passet, säger Ulf Gustafsson, slaktchef på Ello i Lammhult.

Veterinärer som Aftonbladet talat med säger att hanteringen av hästpassen och läkemedel inte sköts beror på flera olika saker. Bland annat glömmer många hästägare att ha med sig passet när veterinären behandlar hästen.

En rundringning till veterinärer på landets större hästkliniker, distriktsveterinärer och länsveterinärer visar att man på många ställen är väldigt dålig på alla fylla i hästens pass.

”Har det alltid hemma”

– Ja, det är ett problem. Många veterinärer jobbar under stor tidspress och glömmer nog bort att passen ska fyllas i, säger Fredrik Holm, länsveterinär i Blekinge och Kronoberg.

Hästägaren Anna Berglund berättar att många av hennes hästar har behandlats med fenylbutazon, men endast två av dem har fått det inskrivet i passet.

– Och då fick jag be om att få det inskrivet i det ena fallet. Veterinären tyckte det var märkligt att jag insisterade på det.

Anna bor i Småland och har sex hästar. Hon har alltid några förpackningar med fenylbutazon hemma, så att hon kan ge det själv ifall någon av hästarna behöver.

”Jättekonstigt”

– Det tror jag att många hästägare har. Jag ber alltid veterinären skriva ut så att jag kan ta flera omgångar på samma recept. Jag brukar även få det utskrivet per telefon. Jag tror inte det är många hästar som inte får fenylbutazon någon gång i livet.

Att hanteringen av hästpassen sköts så dåligt är anmärkningsvärt menar Anna.

– Jag tycker det är jättekonstigt att kontrollen av passen är så dålig, det är ju nästan aldrig att veterinären kollar på det.

Maria Lindberg

ANNONS