Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Löfven slipade valtaktik - med ”Red Ed”

Uppdaterad 2013-02-19 | Publicerad 2013-02-18

BOMMERSVIK. Här slipar S-ledaren Stefan Löfven på nya idéer för att försökta vinna valet nästa år - med brittisk hjälp.

I kväll satt han i ett långt möte med Labourledaren Ed Miliband från Storbritannien.

– Vi har liknande tankar på hur vi behöver utveckla våra länder, säger Löfven.

En av de första utlandsresorna som Stefan Löfven gjorde som nyvald S-ledare gick till Storbritannien, där han träffade Ed Miliband, partiledare för Labour. I går kväll var det brittens tur att komma till Sverige, för ett två dagar långt besök.

Aftonbladet var som enda svenska tidning med när Miliband besökte kursgården Bommersvik en timme sydväst om Stockholm för ett möte med Stefan Löfven och Socialdemokraternas riksdagsgruppstyrelse.

Diskuterade comeback

Både S och Labour har de senaste åren varit på dekis och sitter båda i opposition. Temat för Milibands besök är innovationsfrågor, men en av punkterna som diskuterades i kväll var också hur partierna ska kunna göra comeback och återta makten. Medan det är val i Sverige nästa år så får Miliband vänta med sitt försök till 2015.

– Vi kommer att prata om utvecklingen i våra respektive länder, om strategier inför våra val som vi står inför. Det handlar om hur vi får till både tillväxt, hög sysselsättning och rättvis fördelning, säger Löfven.

Enligt honom så har både han och Miliband liknande idéer om hur de vill se sina länder utvecklas. Han lyfter fram flera idéer som britterna har som kan bli svensk socialdemokratisk politik.

– De ligger långt fram när det kommer till innovationsstrategier på sina universitet. Det handlar om hur man förvandlar idéer och kunskap till något som fungerar på marknaden, varor och tjänster som säljer och skapar efterfrågan. Men också om hur man ekonomiskt kan stödja utvecklingen av nya produkter.

Ed Miliband lyfte fram de långa historiska banden mellan S och Labour och även han menade att partierna har mycket att lära av varandra.

– Vi har så många gemensamma utmaningar. Den största är ekonomin och hur vi ska kunna få ekonomiskt tillväxt och jobb i Europa och EU. Jag ser ett Europa som dras med arbetslöshet och det problemet finns både i Storbritannien och i Sverige.

Bli trovärdiga alternativ

Enligt Miliband så måste båda han och Löfven nu arbeta hårt för att kunna presentera trovärdiga alternativ för att nå makten.

– Vi måste kunna visa hur vi kan få våra ekonomier att växa i framtiden. Vi diskuterar hur vi ska få våra ekonomier inte bara slagkraftiga, utan hur de ska bli rättvisa också. Sverige har alltid varit ett föregångsland för oss, eftersom här finns en mer rättvis fördelning. 

Ed Miliband ska i morgon besöka KTH tillsammans med Löfven för att bland annat diskutera samverkan mellan högskolor och näringslivet. Labourledaren kommer även att tala inför den socialdemokratiska riksdagsgruppen.

Vill stanna i EU

En annan aktuell fråga som diskuterades på Bommersvik var den om framtiden för den Europeiska unionen. Nyligen meddelade den brittiske premiärministern David Cameron att det kan bli aktuellt med en folkomröstning 2017 för att avgöra om Storbritannien ska stanna kvar i EU. Det är något som Ed Miliband inte tycker är någon bra idé

– Vissa britter säger att vi borde lämna EU, men det tycker inte jag. Vi hör hemma i unionen, men vi har stora utmaningar i att förändra hur EU fungerar, så att folk återigen kommer i arbete.

Han tror att det vore förödande för landet om de lämnade EU.

– Vår plats är i unionen och det är rätt för ekonomiskt att vara kvar. Det är enorm marknad med 500 miljoner människor, men vi har så många gemensamma ämnen som det är mer effektivt för oss att hantera tillsammans. Det handlar till exempel om terrorism, brottslighet och klimatfrågor.

Löfven kritisk mot Cameron

Stefan Löfven tror att ett brittisk utträde skulle innebära problem på sikt.

– Det vore inte alls bra för unionen eller för oss. Jag och Miliband har rätt mycket lika tänk om hur EU behöver förändras. Vi behöver minska på jordbruksstöd och öka på forskningen och sysselsättningsutveckling i nya sektorer. Ett utträde skulle också skapa en oro i hela unionen som vi inte har tid med, för vi behöver få politik på plats. Vi möter stenhård konkurrens från bland annat Kina och USA, säger han.

Han riktar även skarp kritik mot David Cameron.

– Om alla skulle agera som honom, och först vilja omförhandla sitt medlemskap och sen ta det till folkomröstning, då skulle leda till tio års kaos i EU.