Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Skandalslakteriets vd: Vi är oskyldiga

Uppdaterad 2013-02-13 | Publicerad 2013-02-12

Kravys Meat Solutions är företaget som på några dagar blivit ökänt i hela Europa och anklagas för att ligga bakom den växande köttskandalen.

Aftonbladet har som enda svensk tidning besökt slakteriet i norra Rumänien där ägarna förnekar allt fusk med märkningen.

– Det är okunniga fransmän som inte känner skillnad på nötkött och hästkött, säger vd:n Julian Căzăcuţ.

Aftonbladets Erik Wiman och Niclas Hammarström på plats i Rumänien.

De sista minuterna i livet står korna i långa prydliga rader.

En efter en förs de in i ett smalt bås där de får en slaktmask tryckt mot pannbenet.

De tunga kropparna rasar omkull på ett ögonblick och hissas sedan upp med en kraftig kedja runt ena bakbenet. Med snabba snitt tömmer slaktmästaren djuren på blod, innan kropparna förs vidare till nästa station längs löpande bandet.

Förloppet tar 30 sekunder.

Tre till fyra dagar i veckan slaktas nötkreatur i Kravys meat Solutions moderna anläggning, men minst en dag i veckan är djurtransporterna lastade med hästar.

Rumänien producerar varje år 6 300 ton kött från häst, mulor och åsnor. Merparten exporteras till Bulgarien, Frankrike, Holland, Italien, Tyskland och Grekland.

Kravys är ett av 35 certifierade slakterier som hanterar hästkött i landet.

– Vi är en av de största arbetsgivarna i regionen, säger vd:n Julian Căzăcuţ

Stolt över industrin

Han är stolt över sin industri och visar blanka broschyrer med bilder på hästfiléer, som han säger är prisbelönta.

– Vi levererar bara bästa tänkbara kvalitet, det är vårt signum.

Men det är inte för att se på bolagets diplom som journalister från flera europeiska länder de senaste dagarna har tagit sig till den avlägsna byn Roma där slakteriet ligger.

Kravys anklagas för att medvetet ha sålt det billigare hästköttet som nötkött. Eftersom slakteriet säljer till flera av de största leverentörerna har köttet spridits över hela Europa.

Fusket har orsakat en av de senaste årens största livsmedelsskandaler.

Men Julian Căzăcuţs vägrar ta på sig ansvaret.

– Det är helt uteslutet, är hans korta svar på frågan om hans bolag fuskar.

Men hur kommer det sig att hästkött från er har hamnat i lasagner där det står nötkött på innehållsförteckningen?

– Det har jag inte svaret på än, men vi gör nu allt vi kan för att bevisa att vi är oskyldiga. Vi har all dokumentation vi behöver och vi är helt transparenta.

Vi guidas runt i de hangarliknande slakthusen och förevisas hela processen från avlivning tills köttet förpackas och en robotarm klistrar etiketter på vacuumpåsarna.

Det sista är, hävdar Julian Căzăcuţs, en garanti för att fusk inte kan förekomma.

– Allt dokumenteras och lagras enligt EU:s regler.

I ett kylrum hänger djurkroppar i halvor. I ena sidan av rummet hänger nötkött och i den andra hästkött.

– Se själva på skillnaden. Hur skulle vi kunna lura någon att hästköttet är nöt?

Frågan blir hängande i luften.

Sanningen är att för ett otränat öga är det svårt att notera någon skillnad alls mellan de kalla djurkropparna. Möjligtvis är hästköttet mörkare till färgen.

Skyller på fransmännen

Enligt Julian Căzăcuţs måste felmärkningen ske någonstans längs den minst sagt snåriga väg som köttet färdas från slakteriet innan det slutligen når konsumenterna.

Findus, Axfoods, Icas och Coops färdiga lasagner tillagas i Luxemburg av det franska bolaget Comigel, som säger sig ha köpt köttet av ett annat bolag, Spanghero.

Spanghero uppges i sin tur ha köpt köttet från en cypriotisk distributör, som hade kontrakterat en handlare i Nederländerna.

– Jag kan omöjligt säga vem som är skyldig till att köttet märks fel, men att Frankrike pekar ut oss som oärliga är anmärkningsvärt och förödande för min verksamhet.