Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Hägglund: ”Löfven borde tagga ner"

Publicerad 2013-02-07

Ett rejält debattbråk har blommat upp mellan Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven.

Nu ger sig även KD-ledaren Göran Hägglund in i matchen.

– Löfven borde tagga ned lite grann, med tanke på sitt eget record, säger han.

De senaste dagarna har ett rejält debattbråk brutit ut mellan statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och S-ledaren Stefan Löfven. Efter att M-ledaren tackat nej till en tv-debatt nu på söndag ilsknade Socialdemokraterna till. De båda männen har fortfarande inte mötts i en debatt på egen hand.

– Fredrik Reinfeldt vågar inte möta mig i en debatt. Det gör mig besviken. Ytterst är det väljarna som förlorar på statsministerns inställning, har Löfven sagt.

Men enligt Fredrik Reinfeldt så blir det ingen duell förrän Löfven erkänner att han inte kan erbjuda något regeringsalternativ till Alliansen.

– Man måste ju samverka med andra. Det har Moderaterna ödmjukt erkänt. Det är dags att andra också gör det.

Beskyller varandra

Staberna på båda sidor beskyller nu varandra för att konsekvent vägra att ställa upp och debattera. Till följd av bråket mellan Löfven och Reinfeldt ger sig nu KD-ledaren Göran Hägglund in i matchen. Enligt honom så har S-ledaren vägrat att debattera i flera fall, bland annat kring frågan om vinster i välfärden.

– Socialdemokraterna har ju fört diskussionerna i monologform. Det vanliga när man skriver debattartiklar och öppnar för debatt är att man är beredd att ta den också. Men här har vi gång på gång haft situationen att radio och tv varit beredda att låta oss få gå en debatt, men S har konsekvent vägrat, säger han.

Enligt Hägglund så ska Löfven därför akta sig för att rikta för starka anklagelser.

– Han borde tagga ned lite grann med tanke på sitt eget record, säger han.

”Skyldighet att bidra”

KD-ledaren menar att det är ett demokratisk problem om inte oppositionsledaren kliver fram mer.

– Människor ska kunna se alternativ och avgöra vad som är bäst för Sverige. Som partiföreträdare har man en skyldighet att bidra till det demokratiska samhället. Men S verkar mest vilja visa upp Löfven i sammanhang där han oemotsagd får leverera budskap och inte får mothugg, säger han.

Enligt Hägglund så var situationen helt annorlunda när Håkan Juholt och Mona Sahlin satt som partiordförande för S.

– Juholt var väldigt aktiv, även om det inte alltid uppskattades i det egna partiet. Sahlin var också en mer närvarande partiledare i den politiska debatten.

Även i näringsminister Annie Lööfs stab är irritationen stor.

– Eftersom Stefan Löfven har talat mycket om näringspolitik sedan han blev partiledare har Annie Lööf velat debattera med honom om detta under längre tid. Tyvärr har han hittills avböjt eller prioriterat annat varje gång vi försökt få till en diskussion. Jag kan tycka att det är lite underligt med tanke på att han är så kritisk mot vår politik och framhåller sig egen som så bra, säger Lööfs pressekreterare Jonas Pettersson.

”Har haft alla chanser”

Men enligt Socialdemokraternas presschef Odd Guteland så har ministrarna haft alla chanser att debattera mot S.

– Vi har principen att fackministrarna debatterar mot våra talespersoner i första hand. Det är synd om vissa fackministrar tackar nej till debatter i viktiga sakfrågor bara för att de endast vill debattera med Stefan Löfven, säger han.