Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Här bärgas tåget i Saltsjöbaden

Publicerad 2013-01-28

Med hjälp av två lyftkranar och en traktor bärgades i dag det tåg som körde in i ett bostadshus i Saltsjöbaden den 15 januari.

Tågvagnen, som i snart två veckor stått inkörd i ett vardagsrum, ska nu undersökas av tekniker och kommer sedan att köras till skroten.

Vid halv tvåtiden på eftermiddagen påbörjades lyftet av tågvagnen ut ur huskroppen ut ur bostadshuset. Totalt var då fem krokar fastsatta i tågvagnen, två vardera från de båda lyftkranarna, och en till traktorn. Polisens kriminaltekniker är mest intresserade av förarhytten, för att kunna få något svar på vad som egentligen hände när tåget kraschade.

Efter att ha hängt en stund ovan mark en bit bort från huset ställdes vagnen ner på marken. Thomas Hedenius på operatören Arriva säger till aftonbladet.se att polisen och Statens haverikommission nu kommer att undersöka tågvagnen. Han tycker att allt gått enligt planerna.

Allvarliga brister

– Det gick bra. Huset står kvar.

Den städare som skadades allvarligt i olyckan har i de första förhören sagt att hon inte minns något av händelsen.

Brottsmisstankarna mot kvinnan har lagts ner och polisens utredning har i stället visat på flera allvarliga säkerhetsbrister, både på tåget och uppställningsplatsen.

TT