”Nora”: Tappa aldrig hoppet

Publicerad 2013-01-25

Som sjuttonåring blev ”Nora” våldtagen av dåvarande polischefen Göran Lindberg.

I söndags avslöjade P1-dokumentären ”Den fastspända flickan” hur hon förgäves vädjade till psykiatern Ola Gefvert för att få tala med en kvinnlig psykolog.

Radiodokumentären har väckt starka känslor. Aftonbladet bad Nora att själv skriva om hur hon ser på reaktionerna. Och hur hennes liv ser ut i dag.

Om den stora responsen på P1-dokumentären ”Den fastspända flickan”:

”Jag blev lite orolig över vad för reaktioner jag skulle få, men jag medverkade i dokumentären för att lyfta fram de brister som finns, i hopp om att Ola (psykiater Ola Gefvert, reds anmärkning) skulle få sig en riktig tankeställare och inte få jobba inom vården överhuvudtaget. Men jag tror att det är väldigt viktigt att understryka att det inte bara är åt skogen då det handlar om psykvården i Sverige.”

Om hur hennes liv ser ut i dag:

”Det är en otrolig förändring om jag blickar tillbaka ett år. Jag mår definitivt bättre och det är tack vare de som står vid min sida - familj, släkt, vänner, de som har jobbat - och framförallt de människor som jobbar med mig än idag - inom Enköpings socialpsykiatri samt Unga vuxna i Uppsala. De gör en helt fantastisk insats genom att ge mig trygghet, vägledning och styrka i min vardag, som är mer än till stor hjälp för mig, för att jag en vacker dag ska nå de drömmar jag har inför framtiden. Så i dag består dagarna av mycket samtal med terapeut, alltså en kontinuerlig och intensiv kontakt med öppenvården inom psykiatrin. Utöver det så försöker jag fylla dagarna med djur, skriva på min självbiografi och främst - utveckla mig inom sång och musik. Dessutom så har jag nu min första timanställning, som riktar in sig på evenemang för barn.”

Noras budskap till andra unga som inte får den hjälp de behöver:

”Det absolut viktigaste är att du tror på dig själv och att du sätter tydliga gränser och inte tolererar att andra utnyttjar din utsatta situation. Och din känsla och upplevelse kan aldrig någon annan förändra eller ta ifrån dig.

Mitt bästa motto är: ingenting är omöjligt och allt har sin mening. Du klarar allt, du ska bara ge dig fan på det och tappa aldrig hoppet för det kan alltid bli bra, hur jävligt och hopplöst det än må kännas och vara.”
Fotnot: Nora heter egentligen något annat.

Detta har hänt

I P1-dokumentären ”Den fastspända -flickan” berättas det om ”Nora” som våldtogs som 17-åring av förre polischefen Göran Lindberg.

Efteråt ville hon ha hjälp att bearbeta sina upplevelser, men blev ifrågasatt av psykiater Ola Gefvert.

Gefvert vägrade att låta henne träffa en kvinnlig psykolog. Först om hon skötte sig under ett halvår skulle han ”köpa” en kvinna åt henne.

Socialstyrelsen gör nu en större granskning av Ola Gefverts vårdbolag. Han träffar för närvarande inga patienter i den egna verksamheten.

ANNONS