Izabell, 23: Psykiatern sa att jag såg för glad ut

Publicerad 2013-01-25

Izabell och Emma sökte hjälp hos kritiserade Gefvert: Vill berätta så att fler vågar anmäla

Izabell, 23, behövde få hjälp av en psykolog.

Men på närpsykiatrin i Enköping upplevde hon sig ­mötas av sexuella närmanden.

– Jag vill berätta vad som hände så att fler ska våga ­anmäla, säger hon,

Fallet ”Nora” väcker ilska i ­hela Sverige. Men den unga kvinnan som skildrats i P1:s dokumentär är inte ensam.

Ola Gefverts bolag toppar ­Patientnämnden i Uppsala läns statistik med ett tjugotal anmälningar de senaste två åren, enligt Svenska Dagbladet. Redan i fjol slog Enköpings kommun larm. Och nu gör Socialstyrelsen en större granskning av hans verksamhet.

I november 2010 bedömde ­Izabell, 23, och hennes husläkare att hon behövde tala med en psykolog. Husläkaren skrev ­remiss till Ola Gefvert och hans företag Närpsykiatrin i Enköping.

Det första intrycket var dåligt.

– Han sa att jag inte behövde någon psykolog eftersom jag såg glad ut. Och inte var självmordsbenägen.

Anmälde närmanden

Enligt Izabell talade Ola ­Gefvert om sig själv och sina ­resor i ungdomen. Några frågor ska han inte ha brytt sig om att ställa.

När han skulle ta puls och ­mäta blodtryck upplevde hon att han gjorde sexuella närmanden. ­Något hon senare anmälde till Socialstyrelsen.

Ola Gefvert förnekade fel.

”Att jag skulle ha burit mig åt som hon skriver i sin anmälan, tittat på hennes bröst och hållit i hennes händer, känner jag inte igen”, skrev han.

I fjol vintras kom svaret från Socialstyrelsen. Uppgifterna om sexuella närmanden bemöttes inte då ord stod mot ord. ­Däremot fann Socialstyrelsen ­brister i hur Gefvert bedömt hennes hälso­tillstånd.

Fick inte hjälpa Nora

I en annan del av Enköping bor Emma, 25, som egentligen heter något annat. Hon kom till Ola Gefvert när han tog över när­psykiatrin i mars 2009.

Hela behandlingen skulle snart styras efter hennes diagnos om borderlinestörning. Hon mådde allt sämre.

– Ola sa att jag var gravt störd. Att jag var manipulativ och inte kan ha ett arbete med människor. Han anklagade mig för att ­bränna ut terapeuter och andra i min ­omgivning.

Emma var vän med Nora från radiodokumentären. Emma fick tydliga instruktioner.

– Jag fick inte ringa ambulans om Nora försökte ta livet av sig. Det skulle vara att uppmuntra henne.

Även Emma ville ha hjälp av en kvinnlig psykolog – men fick nej. I stället gick båda till en av ­Gefverts manliga behandlare.

– Behandlaren tyckte att ”vi skött oss” under en period och ­ville bjuda hem oss på middag som en belöning. Det kändes olustigt och vi valde självklart att inte gå.

”Bra med granskning”

Ett och ett halvt år har gått ­sedan den sista kontakten. I dag går Emma till landstingets psyko­log. Den gamla diagnosen om borderline har dömts ut av en ­annan psykiater och tagits bort. Hon mår bättre och har fått en praktikplats – där hon jobbar med människor varje dag.

– Det är bra att Socialstyrelsen granskar närpsykiatrin. Men det borde ha skett för länge sedan. Signalerna fanns hela tiden och vi är många som har drabbats.

När Aftonbladet når Ola ­Gefvert på telefon hinner vi ­inte ens förklara ärendet innan han avslutar samtalet:

– Inga kommentarer.

Han får även en förfrågan på sms, men väljer att inte åter­komma.

Detta har hänt

I P1-dokumentären ”Den fastspända -flickan” berättas det om ”Nora” som våldtogs som 17-åring av förre polischefen Göran Lindberg.

Efteråt ville hon ha hjälp att bearbeta sina upplevelser, men blev ifrågasatt av psykiater Ola Gefvert.

Gefvert vägrade att låta henne träffa en kvinnlig psykolog. Först om hon skötte sig under ett halvår skulle han ”köpa” en kvinna åt henne.

Socialstyrelsen gör nu en större granskning av Ola Gefverts vårdbolag. Han träffar för närvarande inga patienter i den egna verksamheten.

Kritiken mot psykiater Ola Gefvert, 54, växer efter radiodokumentären om våldtagna ”Nora” som inte fick möta en kvinnlig psykolog.

De senaste två åren har runt 20 anmälningar kommit in mot de privata vårdbolag som Gefvert driver.

Aftonbladet har träffat människorna bakom siffrorna, som vittnar om kränkningar och tveksamma metoder.

ANNONS