Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Britter kan rösta om EU-medlemskap

Publicerad 2013-01-23

Någon gång efter 2015 kan britterna få välja om de ska stanna i EU eller lämna unionen.

Det är den plan premiärminister David Cameron presenterade i sitt tal i morse.

– Jag vill aldrig att vi ska isolera oss från världen, men jag vill ha en bättre deal. Både för Storbritannien men också för resten av Europa.

Britternas besvikelse över EU är större än någonsin, uppger landets premiärminister.

– Vi ser frustrationen här i landet och det är vår plikt att agera på den, säger David Cameron.

Och efter månader av spekulationer om hur långt Cameron är redo att gå för att tillmötesgå EU-skeptikerna inom det egna partiet kommer i dag svaret.

Folkomröstning

Inför nästa val, som väntas 2015, kommer Konservativa partiet att be väljarna om mandat att omförhandla villkoren för det brittiska medlemskapet.

– När vi har förhandlat fram ett nytt avtal kommer vi att ge det brittiska folket en omröstning, med ett mycket enkelt in-eller-ut-val, att stanna i EU med dessa nya villkor eller lämna helt och hållet, säger Cameron.

– Britter… beslutet är upp till er.

Han säger vidare att "här och nu" inte är rätt tid för den omröstningen, för missnöjet är så stort och Cameron anser att man måste ge EU en chans att rätta till sina problem innan man bestämmer om man ska vara med eller inte.

"Behöver ny inställning"

Om det blir en klar seger för Konservativa partiet kommer en folkomröstning att hållas under första hälften av nästa valperiod, enligt premiärministern.

– Vi behöver en helt ny inställning till Eurozonen, säger Cameron.

– Vi behöver gemensamma regler, men vi får inte fastna i byråkrati. Vi kan inte leva efter principen att "en storlek passar alla". Vi tror på en flexibel union.

– Arbeta med oss, uppmanar David Cameron.

– För ett EU utan Storbritannien skulle vara en väldigt annorlunda Europeisk Union. Och jag tror av hela hjärtat att ett samarbete är det bästa.

Pressad av EU-kritiker

Premiärministerns EU-tal har skjutits upp flera gånger, senast i fredags då gisslandramat i Algeriet – som kostade 55 människor livet – kom emellan.

Konservativa partiet har länge varit splittrat i fråga om Europasamarbetet och planen att låta folket avgöra om Storbritannien ska begära utträde kommer att reta upp både övriga EU-länder och Camerons koalitionspartner, EU-vänliga Liberaldemokraterna.

Den kommer också att möta motstånd från många inom näringslivet och oppositionspartiet Labour, som varnat för att utsikten till en folkomröstning hotar att skapa osäkerhet och föra landet till ett "ekonomisk stup".