Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Har parkinson – nekas ersättning

Publicerad 2013-01-17

Parkinsonsjuke Sigvard Kyrö utförsäkrades ett halvår innan han skulle gå i ålderspension.

Parkinsonsjuke Sigvard Kyrö utförsäkrades ett halvår innan han skulle gå i ålderspension.

Trots att han inte kunde jobba så nekades han ersättning av Försäkringskassan som i stället ville skicka honom till Arbetsförmedlingen.

– Jag blir så förbannad, det är närmast löjligt, säger Sigvard Kyrö.

Efter att ha arbetet som brevbärare i nästan 40 år drabbades Luleåbon Sigvard Kyrö, 65, för några år sedan av parkinson. Från 2009 var han sjukskriven på heltid. Sjukdomsförloppet började med skakningar i hans vänstra stortå.

– Jag trodde det skulle gå över och jobbade vidare i ett år. Men en dag när jag körde jag bil på jobbet fick jag för mig att det var fel på pedalerna. Jag stannade och såg min fot dunka mot golvet, utan att jag hade någon kontroll över den. Senare började även vänster arm att skaka och jag kände att jag det inte gick längre, jag hade jobbat färdigt, säger han.

Nekades ersättning

Sjukdomen skapade problem både på jobbet och hemma.

– Bara att ta på sig kläderna på morgonen var ju ett elände. Frugan fick ju hjälpa till, och jag kände att så här kan det inte hålla på. Man blir stel och har inte samma reflexer och det är lätt att klappa ihop när det blir stressigt. Dessutom gör medicinen att man blir trött.

Första april förra året så, ett halvår innan hans 65-årsdag, hade Sigvard nått maxgränsen för hur länge han kunde få sjukpenning från Försäkringskassan. Han ansökte då om så kallad förlängd sjukpenning, som kan ges till personer med allvarliga sjukdomar.

”Jag blev så klart förbannad”

Men kassan sa nej. De hävdade att han förvisso hade en neurologisk sjukdom, men att den inte gav honom en "mycket omfattande funktionsnedsättning". I stället ville de skicka honom till Arbetsförmedlingen för tre månaders arbetslivsintroduktion.

– Jag blev så klart förbannad och valde i stället att gå i förtida pension. Jag orkade inte med någon introduktion och kan ju inte leva på luft. Efter introduktionen hade jag tre månader till pensionen. Vem skulle vilja anställa mig då? Det är så dumt att det inte är sant, säger Sigvard Kyrö.

Med hjälp av en jurist överklagade Sigvard ärendet och fick rätt i Förvaltningsrätten, som kom fram till att han hade rätt till retroaktiv sjukpenning.

Men Försäkringskassan överklagade ärendet till kammarrätten – som valde att gå på kassans linje. Trots att Sigvard är förbannad så menar han att det är principen som är det viktiga.

– Jag förlorade bara marginellt med pengar då jag tvingades gå i förtida pension. Men de som är yngre än mig och drabbas av det här och redan lever på marginalen – det skulle kapa av benen på dem, säger han.

"Regelverket är stelbent"

Förbundsjuristen Jörgen Nilsson vid LO-TCO Rättsskydd är den som hjälpt Sigvard Kyrö.

– Det mest anmärkningsvärda är att han har en väldigt svår neurologisk sjukdom som gör att han helt enkelt inte ta sig tillbaka till jobbet. Att man försöker få 50-åringar i arbete förstår man, men när du är 64 år gammal då får det vara stopp, säger han.

Försäkringskassan har hänvisat till de regelverk som finns, vilket Jörgen Nilsson inte köper.

– Regelverket är för stelbent och inhumant i vissa fall. Konsekvensen blir att man stoppar en gammal man som har sex månader kvar till pensionen att få någon ersättning.

Sigvard Kyrö har också ansökt om att få retroaktiv sjukersättning i efterhand, men även där fått avslag. Ärendet har nu överklagats.

ANNONS