Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Lena Mellin om partiledardebatten

Publicerad 2013-01-16

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin summerar hela dagens partiledardebatt i riksdagen. 

Vad är dina bestående intryck av den här debatten?

– Jag tycker att det var en spänstig debatt, den var rolig och spann över en väldig massa områden. Man kunde lära sig något av den, man fick väldigt mycket information om allt från jämställdhet och vårdcentraler till regeringens inställning till regimen i Syrien.

Men vad är egentligen en bra debatt?

– Det bör vara fart i den och den bör vara intresseväckande så man lyssnar på vad folk säger. Det ska vara snärtiga repliker. Deltagarna får gärna vara roliga, även om de inte behöver vara det hela tiden naturligtvis. Det är ju inte stand-up-comedy det handlar om. Men sedan ska det vara debatt också - det ska utbytas åsikter.

Vem tycker du var bäst av Fredrik Reinfeldt (M) och Mikael Damberg (S)?

– Det är en svår fråga, jag tycker de var ganska bra båda två. Men det man märker är att Reinfeldt har större vana och erfarenhet av den här formen av debatt. Han utnyttjade sina tillfällen något bättre än vad Damberg gjorde.

Vad bråkade de med varandra om?

– Damberg hävdade att Reinfeldt och regeringen baserar sin politik på glädjekalkyler och därför så har de inte rum för 35 000 arbetslösa som man inte hade räknat med i budgetförslaget från i höstas. Reinfeldt svarade att de inte kan styra sådant men att de redan gjort massa investeringar och satsningar, bland annat på järnvägsutbyggnad.

Annie Lööf har haft det väldigt tufft på sistone. Hur gick det för henne?

– Hon klarade sig jättebra och tog själv upp bråket som varit i partiet om idéprogrammet. Hon gjorde det på ett väldigt avväpnande sätt så att faktiskt ingen annan än Jonas Sjöstedt (V) tog upp det som varit. Hon pratade mycket sina frågor, de som hon sköter i regeringen. Det var väldigt mycket näringspolitisk och kvinnligt företagande. Och så klev hon fram som en närmast brinnande feminist. Dessutom var hon väldigt snygg.

Lööf har dåliga förtroendesiffror. Vad kan hon tjäna på en partiledardebatt?

– Jag tror inte att man kan tjäna så himla mycket. Däremot kan man förlora och det gjorde hon inte. Tvärtom visade hon att hon var på strålande humör och är beredd att ta vilken fajt som helst.

Det talades en hel del om vinster i välfärden. Hur länge ska vi behöva dras med den här frågan?

– Det verkar vara för evigt. Det ena krångliga förslaget efter det andra lanseras av grupper eller partier. Det senaste kom från LO och var också jättekrångligt. Jag tror att den här diskussionen kommer bli evighetslång. Det är ett stort steg att förbjuda vinster, så jag tror inte någon vill det. Inte ens Vänsterpartiet vill det, de vill ju bara begränsa vinstuttaget genom en speciell bolagsform.

Vart tog Göran Hägglund (KD) vägen?

– Han spelade en väldigt undanskymd roll. Han tog bara två repliker och sen pratade han sist av alla. Då har även den mest febrigt politiskt intresserade lagt av, för då har det gått minst fyra timmar. Men han förlorade ingenting på det i alla fall.