Poliserna begick inget brott när de sköt mot rånarna i Södertälje

Uppdaterad 2013-06-13 | Publicerad 2013-01-11

En av rånarna sköts på plats av polisen. Han skadades så illa att han senare avled.

De tre poliserna som sköt 18 skott mot rånarna i Södertälje begick inget brott.

Vice chefsåklagare Kay Engfeldt har därför nu lagt ner förundersökningen.

– En polisman har en principiell skyldighet att ingripa mot brott och det gäller även i situationer när han möts av våld eller hot om våld, skriver åklagaren i beslutet.

Efter insatsen vid rånet i Södertälje inleddes en förundersökning gällande vållande till annans död, framkallande av fara för annan, alternativt tjänstefel.

När alla uppgifter nu granskats och vägts samman bedömer åklagaren att poliserna gjort sitt jobb som de ska.

”Laga befogenhet”

I beslutet som Aftonbladet tagit del av sammanfattas polisernas rapport:

"De kallades till platsen med anledning av uppgifter om ett pågående väpnat rån. Polismannen som avlossade det första skottet uppfattade situationen så att rånaren som senare skottskadades i huvudet var utrustad med ett automatvapen som riktades mot polismannen. Ytterligare tre maskerade personer, varav minst två bar vapen kom sedan ut ur butiken med rånbytet. I vart fall en av dessa har riktat ett vapen mot poliserna."

Åklagaren anser att poliserna under rådande omständigheter hade vad som kallas ”laga befogenhet” att använda våld i form av verkanseld.

Avled av skadorna

Poliser har rätt att använda våld om de själva möts av våld eller hot om våld.

I det här fallet har poliserna även rätt att skjuta med hänvisning till nödvärn.

Att en av rånarna träffades i huvudet, och skadades så illa att han avled, påverkar inte bedömningen. Åklagaren säger i beslutet:

– En polisman som skjuter med en pistol under de förhållanden som rådde vid ingripandet i Södertälje kan som regel inte, med någon högre grad av säkerhet, veta var kulan exakt kommer att träffa.

Vare sig något uppsåtligt brott eller oaktssamhetsbrott är aktuellt.

”Inte brottsliga”

Kay Engfeldt sammanfattar:

– Gärningarna är inte brottsliga utan ryms således inom den lagliga rätt att använda våld som tillkommer en polisman som gör ett ingripande av nu aktuellt slag.