Polisen: Vi ska ta dem

Publicerad 2012-12-31

Ny supergrupp jagar brottslingar i hela världen: Sverige ska inte vara en fristad

Misstänkta mördare på rymmen har tidigare varit svåra att hitta för polisen.

Men nu har Rikskriminalpolisens nya supergrupp gripit sju eftersökta grova brottslingar på bara något år.

– Vi räknar med att kunna ta ännu fler i år, säger Bertil Olofsson, chef för Fast-gruppen.

Antalet internationellt efterlysta som har gripits på initiativ av svensk polis ökade med 25 procent förra året. Bakom den positiva utvecklingen står en nyinrättad arbetsgrupp vid Rikskriminalpolisen.

Nya rutiner

Hösten 2010 sjösattes arbetsgruppen Fast, Fugitive active search team, som har en enda uppgift: att lokalisera internationellt efterlysta. Personer som begått grova brott som mord, rån och bedrägerier.

– Arbetet är tvådelat: vi spårar personerna, och kontaktar sedan ansvarig myndighet så att de kan göra själva gripandet. Vi har dessutom infört nya rutiner för snabbare handläggning av efterlysningarna, säger Bertil Olofsson, chef för Rikskriminalpolisens internationella sektion.

Jobbar brett

Fast-gruppen har alltid huvudansvaret oavsett om det handlar om personer som är efterlysta av svensk polis och grips utomlands eller söks av utländsk polis och grips i Sverige. De jobbar brett och har regelbunden kontakt med polismyndigheter i Sverige och internationellt.

– Tidigare har det saknats ett samlat grepp kring problemet i Sverige, vilket gjort att det har varit förhållandevis lätt att hålla sig undan här. Men det har uppenbarligen blivit knepigare, säger Bertil Olofsson.

En lista över de mest eftersökta grova brottslingarna, den så kallade Ikaroslistan, sammanställdes i samband med att den nya gruppen sattes in.

Den nya uppdaterade listan innehåller i dag tolv namn. Namn efter namn har strukits och bytts ut mot nya sedan flera av de efterlysta brottslingarna kunnat gripas i Sverige och utomlands.

– För oss är det oerhört angeläget att se till att Sverige inte blir en fristad för internationellt efterlysta. Och de som har begått ett brott i Sverige och försöker hålla sig gömda utomlands ska känna samma sak. De ska återbördas till Sverige, säger Bertil Olofsson.

Begår lätt nya brott

Förutom de eftersökta på Ikaroslistan finns en mängd personer som är häktade i sin frånvaro misstänkta för olika grova brott. Vissa har polisen lokaliserat, andra inte.

För den som har ett kriminellt förflutet är det nära till hands att fortsätta begå brott.

– Om man är på rymmen så har man ett behov av att försörja sig och det gör man inte på vanligt sätt, så sannolikheten för att man begår brott är stor, säger Bertil Olofsson.

Brottslingarna som jagas i hela världen

Coung Duc Nguyen, 44

Misstänkt för delaktighet i dubbelmordet på två vietnamesiska flyktingar i Göteborg. Offren, en 32-årig och en 26-årig man, sköts ihjäl på Bredfjällsgatan i Hammar­kullen där de bodde tillfälligt. Enligt polisen kan Nguyen befinna sig i Göteborgstrakten.

Hashim Homadi, 58

Enligt åklagaren ska Homadi ha skjutit sitt offer, en 37-årig man, i huvudet med pistol den 18 september 1995. Homadi häktades i sin frånvaro den 5 oktober 1995 och har sedan dess hållit sig undan rättvisan.

Slavko Milosevic, 35, och Vladan Nikcevic, 35

Häktade i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkta för mord i Skärholmen 2003. Internationellt efterlysta. Finns på Ikaroslistan.
 

Azad Abdelkarim, 48

Misstänkt för mord i Göteborg 2004 då en 28-årig man hittades mördad efter ett knivslagsmål på en svartklubb. Abdelkarim misstänks ha utdelat de dödande huggen. Finns med på Rikskriminalens Ikaros- lista.

Arsim Asllani, 30

Misstänks ha rånmördat den 55-årige lantbrukaren Yngve Christiansson i småländska Traryd den 20 juli 2003. Två män har dömts till åtta års fängelse vardera för dråp, men den tredje misstänkte, Arsim Asllani, håller sig fortfarande undan rättvisan.

Saleh Hadri, 45, Malmö

Häktad i sin frånvaro misstänkt för mord på gangsterledaren Alex Ghara Mohammedini i en taxilokal i Malmö. Polisen misstänker att en ägarstrid om taxiverksamheten ligger bakom mordet.

Viktor Rousomberg, 37

Häktad i sin frånvaro misstänkt för ett mord på en flyktingförläggning i Flen år 2000. En man hittades svårt skadad i duschen och avled senare. Rousomberg har tagits bort från Ikaroslistan, men är fortfarande efterlyst.

Agid Atroshi, 58

Misstänkt för hedersmord på sin dotter Pela Atroshi. I oktober 2003 erkände han för en reporter på Aftonbladet att han skjutit henne när hon var på besök i Irak. Atroshi befinner sig i Irak och är häktad i sin frånvaro. Hans två bröder har dömts till livstids fängelse för mordet.

Ahmed Maataoui, 42

Maataoui misstänks ha knivhuggit en 45-årig man till döds i mannens bostad i Bromma i juni 1993. I augusti samma år häktades Maataoui i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för mordet.

You Lin, 49, Kina

Misstänkt för mord alternativt anstiftan till mord på sin hustru Veronica Lin, 30, som hittades mördad i sin grannes lägenhet i Göteborg. En månad senare hittades även grannen död – begravd under sin egen balkong. You Lin häktades, men släpptes sedan och försvann till Kina.

Sergei Albiev, 28

Internationellt efterlyst för dubbelmordet på två asyl­sökande vitryssar i Brandbergen söder om Stockholm. Kropparna hittades bakom en sopstation i skogen. Två män greps tidigt, men den tredje, Sergei Albiev, är ännu på fri fot.

Lalla Bouchra Lalami, 51

Misstänkt för mord på sin make i Vårby i Huddinge i juli 2010. Hennes 55-åriga man hittades död i deras gemensamma lägenhet. Enligt uppgift hittades en tvättsvamp i den mördades hals under obduktionen.