Världens största byggnad byggs i Kina

Publicerad 2012-12-30

Den ska bli 1,7 miljoner kvadratmeter stor och rymma hotell, universitet, shoppinggallerior och en konstgjord sandstrand.

Nu håller världens största byggnad på att resas i Kina.

New Century Global Centre, som den heter, håller på att byggas i staden Chengdu i sydvästra Kina och väntas öppna för allmänheten i april.

Sanslöst stor

Byggnaden blir 500 meter lång, 400 meter bred och hundra meter hög – och därmed världens största fristående byggnad, skriver CNN.

Totalt kommer superbygget bli 1,7 miljoner kvadratmeter stor, något som innebär att Operahuset i Sydney skulle få plats 20 gånger om och att Pentagon i Washington D.C. skulle rymmas tre gånger.

I The Global Centre kommer kontor, hotell, teatrar och lyxiga shoppinggallerior att inhysas – men också en fejkad Medelhavsby, åkattraktioner och universitetsbyggnader, skriver CNN.

Konstgjord strand och sol

Temat för hela bygget är marint och bland annat kommer taket att påminna om en våg.

Och är det marint tema, så är det.

En 5 000 kvadratmeter stor konstgjord sandstrand, en lika konstgjord sol och en "strandpromenad" med skaldjursrestauranger och andra nautiska attraktioner med kapacitet för 6 000 personer planeras också i byggnaden.

New Century Global Centre ligger i ett helt nytt område i staden Chengdu som har 14 miljoner invånare. Stadens tunnelbanesystem håller också på att byggas ut och det finns planer på att bygga en ny flygplats som ska stå klar år 2020.

De lokala myndigheterna har ambitionen att Chengdu ska bli västra Kinas ekonomiska och kulturella huvudstad, skriver CNN.