Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Lööf ratas av de egna

Publicerad 2012-12-27

Förtroendet för Centerledaren Annie Lööf minskar kraftigt.

Nu har bara var femte väljare stort eller mycket stort förtroende för henne enligt Aftonbladet/Sifo.

För ett år sedan var det nästan en tredjedel.

En tung höst som inleddes med kvittoskandaler på näringsdepartementet, fortsatte med svaga opinionssiffror och avslutades med kraftig intern kritik av förslaget om fri invandring har sänkt förtroendet för Annie Lööf.

I dag har bara var femte väljare stort eller mycket stort förtroende för henne. Det är en statistiskt säkerställd minskning med fem procentenheter sedan i våras. Då hade var fjärde väljare stort eller mycket stort förtroende för Centerledaren. För ett år sedan var det 30 procent, nästan var tredje väljare.

Det är det lägsta förtroendet som uppmätts för en Centerledare sedan Aftonbladet/Sifos mätningar startade för 17 år sedan. Men både Olof Johansson och Lennart Daléus låg under 25-procentssträcket strax innan de avgick.

Värst för Annie Lööf är kanske inte tappet bland väljarna i allmänhet utan raset hos de egna. Andelen C-väljare som har mycket stort förtroende för henne har minskat från 31 till nio procent sedan i mars.

Lööf har alltså en tung uppförsbacke framför sig. Men underverk har inträffat förr, även om de är sällsynta.

Fredrik Reinfeldt (M) 62 procent, + 4 %

Förtroendet för statsminister Fredrik Reinfeldt låg på topp i slutet av 2010 då rekordhöga 72 procent hade stort eller mycket stort förtroende för honom. Sedan dess har det minskat för att nu åter öka. Uppgången är inte statistiskt säkerställd.

Även om Reinfeldt ligger en bit från sin egen formtopp så ligger han nu åter över företrädaren Göran Perssons personbästa. Våren 2002 hade 61 procent stort eller mycket stort förtroende för honom.

Som vanligt är det männen som har störst förtroende för M-ledaren medan kvinnor och den yngsta väljargruppen är mer avvaktande.

De egna väljarnas uppslutning bakom Reinfeldt är närmast hysterisk. 94 procent av M-väljarna har stort eller mycket stort förtroende för honom.

Stefan Löfven (S) 48 procent, - 2 %

Förtroendet för Löfven är exakt tre gånger så högt som det var för företrädaren Håkan Juholt vid den här tiden förra året. Det säger en del om vilket kaos det var.

Precis som Reinfeldt har Löfven en utpräglad manlig profil. Män har större förtroende för S-ledaren än kvinnor och unga väljare. Noteras bör också att Löfven är den partiledare som minst antal personer helt saknar förtroende för.

Löfvens nedgång är inte statistiskt säker.

Gustav Fridolin (MP) 39 procent, oförändrat

Språkröret har varit föräldraledig sedan i somras och får därför vara nöjd med att förtroendet för honom ligger kvar på samma nivå som i mars. I den yngsta väljargruppen har mer än fyra av tio stort eller mycket stort förtroende för Fridolin.

Jan Björklund (FP) 32 procent, - 1 %

FP-ledaren är en av landets tydligaste politiker. Det betalar sig inte alltid. Men i Jan Björklunds fall uppskattas det i alla fall av de egna väljarna. 81 procent av dem har stort eller mycket stort förtroende för honom.

Göran Hägglund (KD) 30 procent, + 3 %

Kristdemokraternas opinionssiffror är inte mycket att skryta över. Hägglund får söka tröst i att fler tycker har stort och mycket stort förtroende för honom personligen. Ökningen är dock inte statistiskt säker.

Notabelt är att den yngsta väljargruppen tycks ha fått upp ögonen för KD-ledaren. Där är siffrorna bättre än genomsnittet.

Åsa Romson (MP) 29 procent, + 4 %

Under Fridolins föräldraledighet har MP:s kvinnliga språkrör fått visa upp sig mer än tidigare. Och det har lett till att förtroendet för henne har ökat. Uppgången är statistiskt säker.

MP-väljarna däremot är inte lika lättflörtade, där ligger förtroendet kvar på samma nivå som i förra mätningen.

Nu har även Åsa Romson fått barn och är ledig till sent i vår.

Jonas Sjöstedt (V) 24 procent, + 1 %

Vänsterledaren har haft det lite motigt sedan han under stora ovationer valdes till Lars Ohlys efterträdare i januari. Han har haft svårt att nå ut i debatten. Trots det ökar förtroendet marginellt för honom. Förändringen är inte statistiskt säker.

Hos de egna går det inte lika bra. Andelen V-väljare som har mycket stort förtroende har rasat från 36 till 10 procentenheter sedan i mars.

Annie Lööf (C) 20 procent, - 5 %

Näst Jimmie Åkesson är Centerledaren den partiledare som svenska folket har minst förtroende för. Om det finns någon siffra för Annie Lööf att glädja sig åt så är det förtroendet från ungdomarna. Bland väljarna i Lööfs egen åldersgrupp har 28 procent stort eller mycket stort förtroende för henne.

Jimmie Åkesson (SD) 13 procent, + 4 %

Förtroendet för SD-ledaren är nu tillbaka på samma nivå som för ett år sedan. Ökningen är statistiskt säker.

Åkesson kan också glädja sig åt att det numera bara är 55 procent som helt saknar förtroende för honom. I början av året var det 59 procent.