”Ring P1” registrerar åsikter i hemlig databas

Publicerad 2012-12-21

De som ringer in får sina sjukdomar, sin politisk tillhörighet och trosuppfattning sparade i databas

”Ring P1” sparar lyssnarnas åsikter i en hemlig databas.

De som ringt in till det populära Sveriges radioprogrammet får sin politiska tillhörighet, sina sjukdomar och sin religionstillhörighet registrerade, avslöjar Dagens Nyheter.

– Jag blev alldeles kall när jag hörde det, säger ”Ring P1”-profilen Täppas Fogelberg.

De senaste sju åren har namn, telefonnummer och vilket ämne den som ringde in ville debattera registrerats av det Sveriges Radios ”Ring P1”, skriver Dagens Nyheter.

Men sedan i höstas sparas också åsikter. Politisk hemvist, religionstillhörighet, ålder och sjukdomar är några av de uppgifter som registreras i programmets ”telefondatabas” skriver DN.

Ska hållas hemligt

För alla dem som ringer in till det folkkära programmet för att få göra sin röst hörd.

– Jag tycker att åsiktsregistrering är helt väsenskilt från det öppna och demokratiska samhälle som Sveriges Radio verkar i och är en del av. När vi sänder från Sundsvall så tillämpar vi inte åsiktsregistrering, säger ”Ring P1”-programledaren Täppas Fogelberg till DN.

Tidningen har tagit del av det dokument där de nya direktiven återfinns och i dessa står att databasen ska hållas hemlig. Dokumentet är signerat av projektledaren för programmet Erica Hedin.

”Folk kan bli upprörda över mycket”

I dokumentet om databasen som ska vara ett verktyg för programmets redaktion skriver hon att de som ringer in inte ”kan på rimliga grunder bli upprörda över att vi i vårt redaktionella arbete samlar in också personliga och känsliga uppgifter om människor”, skriver DN.

Enligt DN:s källor är uppgifterna inte lösenordsskyddade och alla SR-anställda med adressen till det interna nätverket kan komma åt dem.

Informerar inte läsarna

Ring P 1 informerar i dag inte lyssnarna om att information om dem registreras. Onödigt, säger Ylva M Andersson.

– Det är en sådan enkel sak, självklart ska vi informera lyssnarna att vi noterar namn, telefonnummer och ämne, säger hon.

TT: Varför har dokumentet tagits fram av projektledningen utan din eller Sveriges Radios vd:s vetskap?

– Jag kan inte svara på det.

Enligt vad Ylva M Andersson erfar sparas uppgifterna i databasen i två år.

TT: Är det här något som Sveriges Radio tillämpar inom andra program?

– Ja, jag tror att telefondatabaser används i program som bygger på lyssnarmedverkan.

Hård kritik

Registreringen ska ha mötts av hård intern kritik från SR:s anställda. Men enligt Erica Hedin är det helt lagligt och hon tror att lyssnarna har förståelse för att de ”måste hantera en massa olika uppgifter” i sitt programarbetet.

På DN:s fråga om hon tror att de som ringer in kan bli upprörda över registreringen svarar hon:

– Människor kan bli upprörda över mycket, vi har upprörda människor i ”Ring P1” varje dag. Och en del blir upprörda över saker som någon annan tycker är ointressant, det lever vi med varje dag.

PUL gäller inte på Sveriges Radio

Sveriges Radio lyder under Yttrandefrihetsgrundlagen och har utgivarbevis från Myndigheten för radio och tv. Personuppgiftslagen är därför inte tillämplig. Datainspektionen har därmed inte möjlighet att kommentera Sveriges Radios åsiktsregistrering.

– Vi har ingen möjlighet att uttala oss, säger Lisa Johansson, jurist på Datainspektionen.

Personuppgiftslagens syfte är att förhindra att personuppgifter registreras på ett sådant sätt att intrång sker i privatpersoners personliga integritet.