Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Nancy Lanza förberedde sig för domedagen

Uppdaterad 2012-12-18 | Publicerad 2012-12-17

Nancy Lanza sköts till döds med fyra skott av sin egen son – med ett vapen som var hennes eget.

Hon trodde att undergången var nära och hade skaffat en mindre vapenarsenal att skydda sig med. 

Nancy Lanza beskrivs av grannarna som en trevlig hemmafru-typ som gärna pratade om trädgårdsskötsel. Men hon kan också ha spelat en roll i yngste sonen Adams mentala sammanbrott.

Familj och vänner har berättat att hon var en  var en survivalist – hon förberedde sig för en eventuell domedag. Survivalister hamstrar mat i form av konserver och framförallt så säkrar de sina hus i tron om att undergången är nära.

”Skröt om samlingen”

Nancy Lanza var övertygad om att världen stod på randen inför en ekonomisk kollaps.

Hennes före detta svägerska, Marsha Lanza, har berättat hur Nancy sa att hon var självförsörjande. Och hon ska inte ha gjort någon hemlighet av sin vapensamling.

Förutom två pistoler och ett halvautomatiskt gevär ägde hon även två jaktgevär.

Nancy brukade skryta om sin samling i de lokala barerna. Och trädgårdsmästaren Dan Holmes ska ha fått en visning av arsenalen.

– Hon berättade för mig att hon gillade det beslutsamma med skytte, säger han.

Trädgårdsmästaren har berättat att hon genom åren ofta tagit med sig sina två söner till skjutbanor.

Levde på underhåll

I den inledande rapporteringen kring skolskjutningen uppgavs Nancy felaktigt att ha varit lärare på skolan. Men egentligen hade hon inget riktigt arbete.

Sedan skilsmässan med Adams far Peter blev Nancy hemmafru och hon rapporterats att varje år ha fått över över 200 000 dollar, runt 1,3 miljoner kronor, i underhåll.

Familjen Lanza flyttade in i det stora huset i Sandy Hook 1998 och efter skilsmässan bodde Nancy och Adam kvar.

Men det var få som sett på insidan.

”Nervös under ytan”

Sedan minst femton år tillbaka spelade Nancy Lanza tärning med väninnor och de turades om att ha spelkvällarna hemma hos varandra. Men när det blev Nancys tur att bjuda över spelvännerna hoppade hon alltid över. De beskriver henne som en trevlig dam. Men de säger också att de noterat att hon under den muntra ytan var nervös och att hon verkade kämpa för att hålla sig samman.

Hon tog alltid emot trädgårdsmästaren Dan Holmes på trappan.

– Jag ringde alltid på dörren på framsidan och hon kom ut och mötte mig. Det var lite konstigt. Men det är konstigare nu när man tänker på vad som har hänt, säger han.