SD–topp jämför Lucia på dagis med KKK

Uppdaterad 2012-12-14 | Publicerad 2012-12-13

SD-toppen Erik Almqvist har förklarat Ku Klux Klans uppkomst med att många svarta finns i USA.

I morse twittrade Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund: "Yngsta ska på nån KKK-pryl med dagis".

– Det är ett jättegammalt skämt, säger Bylund till Aftonbladet.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har gått ut med nolltolerans mot rasism inom partiet och under senaste tiden har partiet dragits med en mängd skandaler. Bland annat har filmer framkommit där partitoppar ses beväpna sig med järnrör och uttala sig rasistiskt.

Almqvist: KKK kom på grund av många svarta

En annan partitopp föll efter en krogkväll ur sin rullstol. Efter att ha hjälpts upp av två män, anklagade han dem för stöld av hans väska – och partiet skickade pressmeddelande om "stölden" och uppgav att "tjuvarna" var av utländsk bakgrund. Pressmeddelandet återtogs när väskan återfanns.

Nazisten Curt Linusson, numera medlem i Svenskarnas parti, tog nyligen plats i Lidköpings kommunfullmäktige på Sverigedemokraternas mandat.

I våras skrev numera avgångna partitoppen Erik Almqvist på twitter om framväxten av Ku Klux Klan: "Problemen är fler: mångkultur med segregation samt de motsättningar samt de motsättningar och intolerans som uppstår där igenom".

På frågan om han ansåg att Ku Klux Klan uppstod som en följd av att det fanns svarta i USA, svarade han:

"Det är sannolikt en viktig faktor för framväxten, ja".

"Inget konstigt"

Under Luciadagens morgon twittrar Linus Bylund om att han står och stryker skjortor till sina barn som ska "bylsas på utanpå vinteroverall".

Därefter drar han en parallell till Ku Klux Klan: "Yngsta ska på nån KKK-pryl med dagis". Den amerikanska kristna extremhögerorganisationen Ku Klux Klan – som strävar efter en vit överhöghet och som i fundamentet vilar på rasism.

Klanen har gjort sig känd för sina vita huvor, brinnande kors och lynchningar, mord och tortyr av svarta.

När Aftonbladet når Linus Bylund skrattar han:

– Det är ett skämt så klart.

Med tanke på att ni i många sammanhang anklagas för att vara rasistiska – är det lämpligt för er att skämta just om Ku Klux Klan?

– Det är ett jättegammalt skämt. Det är inget konstigt med att skämta på det sättet.

Är det ett skämt ni brukar ha inom SD?

– Nej det var väl Ali Hussein (avlidna komikern Lasse Linderoth, reds anm) som skämtade om det nångång.

Kort efter att Aftonbladet ringt upp Bylund twittrar han igen, och uppger att det är "direkt obehagligt" att Aftonbladet ställer frågor om skämtet.