MP manar regeringen till reträtt i snuskriget

Publicerad 2012-12-11

Handelsminister Ewa Björling (M).

Regeringen har hotat med fullskaligt snuskrig om exportförbudet inom EU blir kvar.

Nu får man stenhård kritik av Miljöpartiet.

– De enda som tjänar på att snuset släpps fritt är tobaksindustrin, det ska inte politiker kämpa för, säger EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP).

Carl Schlyter.

I går blåste handelsminister Ewa Björling (M) i stridstrumpeten efter ett möte med EU:s hälsokommissionär Tonio Borg. Det mesta tyder nämligen på att exportförbudet på svenskt snus kommer att finnas kvar i det förslag till nytt tobaksdirektiv som kommissionen snart ska presentera.

Enligt Björling så är det svenska snuset mobbat på EU:s inre marknad.

– Jag tog upp att det svenska snuset inte ska vara diskriminerat. Dels för att konkurrensfrihet måste finnas, snus är en vara som alla andra. Dessutom har jag väldigt hårt pekat på att EU-kommissionens fakta måste bygga på vetenskaplig grund, sa hon.

Lågintensiv konflikt

Handelsministern sa efter mötet att hon inte kommer att vara nöjd förrän exportförbudet på svenskt snus är borta.

– Man kan sammanfatta det som att vi har drivit ett lågintensiv konflikt om det här i flera år. Om exportförbudet finns kvar, då börjar ett fullskaligt krig.

Men i dag får handelsministern hårt mothugg från parlamentarikern Carl Schlyter (MP), som träffade Tonio Borg i dag. MP-politikern manar nu Björling till reträtt i hotande snuskriget.

– Det är ett allvarligt problem, det hon håller på med. I Sveriges anslutningsavtal med EU så lovades att vi skulle få ett permanent undantag för snuset så länge vi inte marknadsförde det som livsmedel. Men i avtalet fanns också ett löfte om att vi inte skulle exportera, vilket regeringen helt tycks ha glömt bort, säger han.

Aftonbladet har tidigare avslöjat att EU-kommissionen har planerat att förbjuda vissa smakämnen i tobak, vilket skulle slå undan benen på svenskt snus. Nu menar Carl Schlyter att regeringens snusoffensiv kan skapa problem för svenska snusare.

– När regeringen säger att man inte tänker hålla löftet och i stället kräver att få exportera, då minskar sannolikheten att EU håller sitt löfte om att vi ska få ha vårt snus. Därför är det en risk om regeringen lyckas, då kan det bli så att EU börjar reglera hur snuset ska vara, säger han.

”Måste vara Sveriges sak”

Schlyter är dock tydlig med att han och Miljöpartiet står upp för det svenska undantaget.

– Hur man definieras snus och vad som är snus måste vara Sveriges sak och inte EU:s. Miljöpartiets åsikt är att vi försvarar snuset i Sverige, men vi ska inte hålla på att exportera det till andra, det var vad vi lovade när vi gick med. Men regeringen säljer nu ut svenska snusares behov av ett snus som de vill köpa, för att gynna Swedish Match och andra bolags export av snus till resten av EU.

Enligt Schlyter så har dessutom svenska politiker ett ansvar för att inte sprida tobak över världen.

– Sverige har skrivit på ramkommissionen inom tobakskontroll inom FN. Där har alla politiker lovat att inte kämpa för tobaksindustrin. Tobaksbruket ska minskas, vare sig det gäller snus eller cigaretter, säger han.

Men det är inte bara regeringen i Sverige som vill kämpa ned exportförbudet på snus. Förutom tobaksbolagen vill både fackförbundet Livs och Livsmedelsföretagens branschorganisation att snuset ska kunna exporteras, bland annat eftersom det skapar jobb. Men argumentet biter inte på Schlyter.

– Det är inte de arbetstillfällen som är framtiden för Sverige. Jag kan förstå att man brinner för att försvara snuset, det lovade vi svenska folket. Men att man kämpar för att exportera snus, det är ett uppdrag för snusindustrin, de ska inte politiker ägna sig åt.

ANNONS