Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Diktatorns män bjuds på Nobelfesten

Publicerad 2012-12-09

Nobelfestens gästlista är privat – men full av frågetecken:

Ständigt dessa ambassadörer från diktaturländer.

– Samtliga ambassadörer är bjudna, säger Annika Pontikis, informationsansvarig för Nobelstiftelsen.

Sudiarabiens ambassadören Abdulrahman Gdaia.

De tveksamma ambassadörernas inbjudan blev ett dilemma för stiftelsens vd Lars Heikensten redan förra året.

Han fick då frågan om det inte var inkonsekvent att utesluta Sverigedemokraternas partiledare men samtidigt bjuda in representanter för Syrien och Eritrea.

– Det kan man möjligen säga. Men å andra sidan är det två helt olika frågeställningar, sa Heikensten då till Aftonbladet.

I år vill inte Lars Heikensten kommentera frågan närmare.

SD får inte komma

2010 var första året som stiftelsen uteslöt en partiledare från gästlistan till Nobelfesten. Och 2011 valde styrelsen att inte ompröva sitt beslut.

Partiledaren Jimmy Åkesson fick, enligt Nobelstiftelsen, nobben eftersom stiftelsen uppfattade att partiet stod för helt andra värderingar och inte verkade i Alfred Nobels humanistiska anda.

Samtidigt kunde Aftonbladet rapportera att ambassadörer från åtta diktaturer var bjudna. Det är nämligen så Vitryssland, Eritrea, Iran, Nordkorea, Saudiarabien, Sudan, Syrien och Zimbabwe ska klassas, enligt Utrikespolitiska institutet.

– Vi har genom årtionden följt den normen att vi inte har gjort skillnad mellan länder, utan vi har bjudit in alla ambassadörer som har varit verksamma i Stockholm, sa Lars Heikensten men underströk att "man aldrig ska säga aldrig" angående Sverigedemokraterna.

– Det beror väl lite på hur deras ställning utvecklas, hur deras politik utvecklas.

Nu blev det nobben för SD även i år. Beslutet omprövades inte.

Saudiarabariens ambassadör kommer

Samtliga ambassadörer stationerade i Sverige har dock fått sin årliga inbjudan.

– Man bjuder enligt UD:s diplomatlista, så samtliga är bjudna, säger Annika Pontikis, informationsansvarig för Nobelstiftelsen.

En av de uppmärksammade ländernas, Sudiarabien, ambassad bekräftar att ambassadören Abdulrahman Gdaia och hans hustru Lubna Al Saud kommer att närvara på måndag.

I ett mejlsvar till Aftonbladet skriver ambassadören att hans land har ett liknande pris, Kung Faisals Stiftelse, också kallat för Det arabiska Nobelpriset.

"Det är ett internationellt erkänt pris "som belönar enastående prestationer inom ämnesområden som historia, ekonomi, religion etc".

1996 belönades en svensk läkare, Bengt Robertson, med det arabiska medicinpriset för sitt arbete med neonatal lungmedicin.