Louise, 27, fick kronisk cancer – då ville F-kassan att hon skulle jobba

Uppdaterad 2013-01-25 | Publicerad 2012-11-30

Louise Swedlund, 27.

Som om det inte räckte med att Louise Swedlund, 27, hade fått diagnosen bröstcancer.

När det var som värst och hon kämpade mot medicinernas biverkningar kom nästa bakslag: Försäkringskassan ville att hon skulle börja jobba.

– Då gick luften ur mig, säger hon.

För två år sedan fick Louise Swedlund från Göteborg, veta att hon bar på en ärftlig bröstcancer.

– Allting kollapsade. Det första jag gjorde var att gå och köpa ett läppstift. Jag ville inte se sjuk ut, säger Louise Swedlund.

Läkarna tog bort hennes högra bröst och Louise påbörjade cellgiftsbehandling och sjukskrevs från jobbet som florist. Hon ansökte om sjukpenning hos Försäkringskassan.

Dröjde tre månader

Vanligtvis ligger handläggningstiden på 30 dagar, men för Louise dröjde det tre månader innan hon fick några pengar.

Hon var mitt uppe i sin behandling och led av illamående, kväljningar, muskelvärk och sömn- och koncentrationssvårigheter.

– Då orkar man inte tänka på pengar. Jag hade tur som har föräldrar som kunde hjälpa mig, men vad gör man om man är ensam? undrar Louise.

I slutskedet av strålbehandlingen blev hon uppringd av en handläggare på Försäkringskassan.

– Hon frågade om jag verkligen mådde så dåligt som jag påstod och ifrågasatte att jag var sjukskriven så lång tid. Hon sa att de ville se att jag började jobba.

Luften gick ur Louise helt och hållet.

– Unga har ofta inte hunnit få koll på a-kassa och sjukförsäkringar. Och som grädde på moset blir man ifrågasatt och otrevligt bemött.

”Kronisk cancer”

Ett år senare hade Louise precis börjat få grepp om sin tillvaro. Då kom beskedet att cancern hade spridit sig till lungorna.

– Kronisk cancer. Jag trodde att jag skulle dö när jag hörde de orden, säger Louise. 

Hon är sjukskriven igen och har precis ansökt om sjukpenning på nytt. Återigen känner hon sig ifrågasatt.

– En handläggare berättade att jag i och med att jag är timvikarie ska räkna med att det kommer att ta längre tid än de vanliga 30 dagarna innan jag kan få något beslut om sjukpenning.

Cecilia Udin är nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan:

– Vi har bokat in ett möte med Louise. Det är inte acceptabelt att det ska dröja tre månader innan hon får pengarna. Jag hoppas att hon kan rätta upp det med sin handläggare.

Följ ämnen i artikeln