Rapport: Thailand värst drabbat av klimatförändringar

Publicerad 2012-11-29

Semesterparadiset i topp bland de hårdast drabbade länderna

Klimatförändringarna slår hårt mot svenskarnas turistparadis.

Förra året drabbades Thailand värst i form av omfattande översvämningar.

Även USA rankas som ett av de mest utsatta länderna.

Det så kallade riskindexet rankar de länder som drabbats hårdast av klimatförändringar det senaste året.

Det handlar alltså inte om en prognos.

Det är en ren sammanställning av faktiska dödstal och kostnader som kan sättas i samband med förändringar i klimatet. Den görs av den oberoende organisationen Germanwatch och presenterades på den pågående klimatkonferensen i Doha i Qatar.

U-länder drabbas hårdast

Listan toppas av Thailand, som tillsammans med Kambodja och Pakistan drabbades hårt av översvämningar förra året. I Thailand omkom 892 människor i översvämningarna och de materiella kostnaderna blev enorma.

USA hamnar på sjunde plats efter förra årets många tornador, våldsamma oväder och intensiva värmeböljor. Året dessförinnan hamnade USA på plats 30.

Den långsiktiga riskbedömningen, som bygger på statistik från 1992 till 2011, domineras av utvecklingsländer. Men även där ligger Thailand högt, på plats nio.

En halv miljon har dött

Rapporten innehåller även en sammanställning av 14 extrema väderhändelser som drabbat världen de senaste 20 åren, väderhändelser som anses ha ett direkt samband med klimatförändringarna.

Tre anses ha ett särskilt starkt samband:

Den extrema värmeböljan i Europa 2003 då mer än 70 000 människor dog i hettan.

Rekordvärmen i södra USA sommaren 2011 med våldsamma skogsbränder som följd. Skadorna beräknas till 40-50 miljarder kronor.

Torkan runt Medelhavet och i Mellanöstern vintern 2008, den torraste sedan 1902.

Totalt har 530 000 människor omkommit i 15 000 extremoväder de senaste 20 åren. Den totala kostnaden beräknas till ofattbara 1,68 biljoner kronor (annorlunda uttryckt: 1,68 tusen miljarder).