Den äckliga sanningen bakom flygplansmaten
Uppdaterad 2012-11-26 | Publicerad 2012-11-25
Kackerlacksfynd hos SAS och Norwegians leverantör
Kackerlackor, flugor och möss - som frossar i mat.
Nej, det handlar inte om en kompost.
Det handlar om din flygmåltid.
Flygplansportionerna med mat beskylls ofta för att vara små och patetiska.
Men några klagomål mot hygienen hörs sällan.
Allt som oftast är portionerna prydligt paketerade i prydliga plastförpackningar.
Grava missförhållanden
Men bakom fasaden finns smuts, snusk och skadedjur.
Det visar en rapport från den amerikanska myndigheten Food and Drug Administration (FDA) som uppmärksammats av ABC News nyhetsprogram "20/20".
Enligt rapporten har myndigheten observerat över 1 500 allvarliga brister under en fyraårsperiod. Och de allvarliga incidenterna är många fler än vad som hittats i andra branscher som granskats, enligt FDA.
”Tickande bomb”
Till de obehagligaste fynden hör kackerlackor, flugor och till och med möss. Andra observationer var mat som inte stått i kylskåp, smutsiga ytor och personal som hanterar mat - utan att tvätta händerna.
– Sammantaget så är detta en tickande bomb, säger hälsoinspektören Roy Costa till ABC.
– Du kan inte ha insektsrester, avföring från gnagare och döda flugor i de här utrymmena.
Levererar till SAS
Ett av företagen som granskats är Gate Gourmet. Företaget levererar enligt den norska tidningen Dagbladet mat till bland annat de skandinaviska flygbolagen SAS och Norwegian.
Enligt rapporten hittades bland annat kackerlackor, ett "oräkneligt antal" myggor och mat som stått i värmen i företagets utrymmen.
Men trots det står Gate Gourmet på sig. I ett uttalande till ABC News skriver företaget: "Ingen av FDA:s observationer (...) tyder på något hot mot resenärernas hälsa". Vidare uppger företaget att man tar hygienen på "stort allvar" och att man har för vana att "lösa alla problem omedelbart".