Partier överens om modell för ny a-kassa

Publicerad 2012-11-22

Det har varit högst oklart hur a-kassan ska se ut i framtiden.

Men nu har alla riksdagens partier enats om att utreda en ny modell, uppger Nyheterna i TV4.

Modellen är hämtad från TCO och innehåller bland annat ett höjt tak.

Hur den svenska arbetslöshetsförsäkringen ska se ut i framtiden har länge varit en ämne för politisk konflikt. I dag står flera hundratusen svenskar utanför a-kassan och det har kommit kritik om att taket är för lågt.

A-kassans framtid har också varit en viktig del i den parlamentariska socialförsäkringsutredning som nu pågår.

Enligt Nyhteterna i TV4 så har partierna i utredningen nu enats om att utreda en ny modell gällande a-kassan. Det handlar om en del som innebär en fast ersättning från staten, som man får oavsett om man är med i en a-kassa eller inte. Den andra delen innebär en inkomstförsäkring som du bara kan få om du är medlem i en a-kassa. Till grund för utredningen ligger också tanken att taket i a-kassan måste höjas och att den differentierade avgiften tas bort.

Förslaget kommer ursprungligen från TCO, den fackliga centralorganisationen för tjänstemännen.

– Vi har enats om att detta ska vara grunden för det fortsatta arbetet i socialförsäkringsutredningen, säger Patrik Björck (S), en av ledamöterna i utredningen till Aftonbladet.

Kravet på ett höjt tak i a-kassan har kommit från partier på båda de politiska flankerna.

– Det finns nästan ingen som inte inser att det måste höjas. Försäkringen fungerar inte om man inte höjer taket. Det är inte rimligt för en människa i dag att ha sin inkomst försäkrad med ett tak på cirka 18 000 kronor i månaden, säger Björck.

Socialförsäkringsutredningen har fått förlängt uppdrag över valet 2014. Men nu hoppas ledamöterna att kunna lägga fram ett delbetänkande om a-kassan så fort som möjligt.