Klart med vapenvila

Publicerad 2012-11-21

SENASTE NYTT

21.34 Under den första timmen efter vapenvilan inleddes avfyrades tolv raketer från Gazaremsan mot Israel, uppger en poliskälla för Reuters. Raketerna landade på öppna ytor och orsakade inga skador.

21.28 Enligt Hamas inkluderade vapenvilan att alla gränsövergångar skulle öppnas, inklusive den till Egypten. 

21.21 Hamas-ledaren Khaled Meshaal säger att Israel ”misslyckats med alla sina mål” efter att en vapenvila kommit till stånd, skriver AFP. Han tackade även medlare i Egypten och staten Iran som ”hade en roll i beväpnandet” av Hamas under konflikten.

En vapenvila har nåtts mellan Israel och Palestina.

Egyptens utrikesminister Mohamed Kamel Amr har bekräftat uppgifterna.

Vapenvilan trädde i kraft klockan 21.00 lokal tid, 20.00 i Sverige.

Nu behöver befolkningen i Gaza och Israel inte längre vänta på att en vapenvila ska bli officiell.

På en presskonferens bekräftade Egyptens utrikesminister Mohamed Kamel Amr att parterna har enats.

Han berättade att Turkiet, Qatar, FN och Arabförbundet bidragit i samtalen om vapenvila.

Fredsavtalet.

Enligt överenskommelsen har Israel och Hamas kommit överens om flera detaljer, bland annat att Israel ska sluta lönnmörda ledare inom Hamas, medan Hamas lovat att sluta skjuta raketer mot Israel.

Men enligt källor kommer Israel inte lyfta sin blockad mot Gaza, något som Hamas tidigare krävt.

Kan krävas mer

På presskonferensen fanns även USA:s utrikesminister Hillary Clinton som bland annat tackade Egyptens president Muhammad Mursi för medlingsinsatsen.

– USA välkomna överenskommelsen om en vapenvila i Gaza i dag. För att den ska hålla måste raketattackerna sluta och ett övergripande lugn måste återkomma, säger Clinton och fortsätter:

– Under de kommande dagarna kommer USA arbeta med parter i regionen för att förstärka den här processen, förbättra villkoren för människor i Gaza och ge säkerhet för Israels folk.

Barack Obama har även han uttryckt sin glädje över att vapenvilan är nådd, enligt AP.

Israels premiärminister varnar för att ännu mer kraftfulla åtgärder kan krävas i framtiden om denna vapenvila inte håller, uppger Reuters.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt har twittrar om vapenvilan:

”Jag välkomnar överenskommelsen om ett slut på striderna i Gaza och att öppna gränsen för handel och humanitär hjälp. Genomförandet är nyckeln till långvarig fred”, skriver han.

Ki-Moon inte positiv

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon var däremot inte positiv efter sitt möte med Egyptens Muhammed Mursi.

– Jag är särskilt oroad över den ökande våldsspiralen samtidigt som arbetet för en vapenvila i Gaza och Israel intensifieras, säger Ban Ki-Moon enligt Reuters.

Han fortsätter:

– Vi vet alla att det är många detaljer som återstår att reda ut. Men samtidigt fortsätter civila att dö.

152 döda

Ända in till de sista minuterna innan vapenvilan trädde i kraft avfyrades fortfarande raketer på Gazaremsan.

Från Libanon ska två raketer skickats från shia-islamistiska libanesiska Hizbollahrörelsen. En av raketerna slog ner på på libanesiskt område medan det är oklart var den andra landade, enligt AFP.

När klockan slagit 21.00 och vapenvilan inletts samlades palestinier på gator i Gaza för att fira. Pistoler avfyrades i luften av glädje och fyrverkerier sköts mot himlen, enligt AFP.

Uppgifter från hälsodepartementet i Gaza säger att det sedan i onsdags då attackerna inleddes dödats 162 personer, varav 40 barn, i Gaza. Under onsdagen ska 13 personer ha dödats, skriver BBC.

ANNONS