Mejl med känsliga uppgifter om Saudiaffär diariefördes inte
Publicerad 2012-11-21
Ett mejl visar att regeringen inte sagt sanningen om vad man känt till om FOI:s hantering av Saudiaffären.
Men handlingen registrerades aldrig i diariet på regeringskansliet, avslöjar Ekot i dag.
Sedan den så kallade Saudiaffären avslöjades har regeringen förnekat att man känt till att Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, planerade att låta bulvanföretaget SSTI leda arbetet med vapenfabriken i Saudiarabien.
Men ett mejl visar att regeringen talat osanning. Det rapporterar Ekot som fick kännedom om mejlet redan i våras – men inte lyckats begära ut det.
"Man vill mörklägga"
För trots att mejlet, som är en allmän handling, ska diarieföras registrerades det aldrig. Något som strider mot grundlagen och som försvårar KU:s granskning av flera ministrar.
– Det här är en informationsstrategi; man vill mörklägga, man vill dölja, säger Mats Lindberg professor i statskunskap, till Ekot.
Först under hösten har Ekot lyckats få ut mejlet, som skickades från FOI till försvarsdepartementet i januari 2010.
I det står bland annat att SSTI genom flera personer har en koppling till FOI.
Enligt Ekot ska mejlet ha skickats från avdelningschefen Lars Höstbeck på FOI till tjänstemannen Per Andersson på försvarsdepartementet. Men Lars Höstbeck uppger att han inte minns mejlet över huvud taget och Per Andersson vill inte svara på frågor utan hänvisar till en pressekreterare.
Försvarsministern kan inte svara
Ekot har bland annat frågat försvarsminister Karin Enström (M) om varför handlingen inte diarieförts.
– Jag utgår från att både mitt departement och övriga departement följer de regler som finns för hur handlingar diarieförs, så klart, säger hon utan att kunna svara på varför inte Ekot fått ut handlingen tidigare.
– Jag utgår från att vi följer reglerna.
Konstitutionsutskottet (KU) som granskar Saudiaffären har begärt in alla handlingar i ärendet från regeringskansliet – men mejlet har man inte fått.
– Nej, det har vi inte fått, och det är väldigt anmärkningsvärt och uppseendeväckande. Vi ska nu naturligtvis begära in det och en förklaring till varför vi inte fått det, säger KU:s ordförande Peter Eriksson till TT.
"Reinfeldt måste lägga korten på bordet"
Eftersom det är ett lagbrott om mejlet inte diarieförts kan också det komma att granskas, uppger Peter Eriksson för nyhetsbyrån.
– Det är ofta så att granskningar leder till att det blir olika punkter som vi dyker ned på, och det här är en sådan fråga.
Peter Rådberg, försvarspolitisk talesperson för Miljöpartiet, menar att huvudfrågan i Ekots avslöjande i dag är vad statsminister Fredrik Reinfeldt visste om upplägget.
– Han har själv sagt att han inte visste om det. Nu kommer ju frågan direkt till honom själv. Han måste lägga alla korten på bordet, säger han till TT.
Det var i mars som Ekot avslöjade att FOI i hemlighet hjälpt Saudiarabien med planerna på att bygga en avancerad vapenfabrik. Avtalet slöts av S-regeringen 2005 men förlängdes av alliansregeringen 2010. Enligt avslöjandet ska FOI ha bildat bulvanföretaget SSTI 2009 för att sköta kontakterna med regimen i Saudiarabien.
Försvarsministern fick gå
FOI:s generaldirektör förnekade först all kännedom om SSTI men i en intervju med SVT:s Aktuellt uppgav han senare att det var han själv som stoppade upplägget med SSTI 2010. Försvarsminister Sten Tolgfors (M) tog avstånd från alla uppgifter om att Sverige skulle vara inblandat i vapenprojektet.
I slutet av mars kunde Aftonbladet avslöja att personal på försvarsdepartementet vidtagit åtgärder för att dölja Sten Tolgfors inblandning i förhandlingarna med Saudiarabien. Dagen efter avgick han.
FOI gjorde en polisanmälan till åklagarkammaren för säkerhetsmål om trolöshet mot huvudman. I september lades brottsutredningen ner av åklagare.
I mitten av oktober skrev Ny Teknik att FOI drar sig ur samarbetet med Saudiarabien.
– Det är ”dead end” som gäller. Det som Sten Tolgfors sa i våras gäller. FOI kommer inte att bidra till att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien, sa departementsrådet Reidar Ljöstad till Ny Teknik då.