Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Anders Borg: Sänk a-kasseavgiften

Publicerad 2012-11-17

Finansminister Anders Borg (M) föreslog under lördagen att avgifterna för vissa a-kassor ska sänkas.

Det sa han i ett tal som han höll på moderaternas framtidsdag i Stockholm.

Förslaget innebär att regeringen kan tänka sig att slopa de differentierande a-kasseavgifterna, alltså olika avgifter för a-kassan. Denna avgift har gjort det mycket dyrare att vara med i vissa kassor, enligt finansminister Anders Borg. Men fack och arbetsgivare måste först enas om åtgärder som gör det lättare för unga att komma in på arbetsmarknaden, sade Borg på Moderaternas framtidsdagar i Stockholm i dag.

Anders Borg menar nu att en lägre avgift till a-kassan ska prövas om regeringens arbete med jobbpakten går framåt.

”Inte helt lyckad”

Trots att Borg tills alldeles nyligen försvarat den differentierade a-kassan säger han nu att avgiften inte varit helt lyckad.

Men för att avgiften ska kunna tas bort krävs det att arbetsgivarna kan öppna upp för ett system för yrkesintroduktion som ska göra det lättare för unga att komma in på arbetsmarknaden.

Enligt Anders Borg kommer det att kosta 2,5 miljarder i minskade avgiftsintäkter om den så kallade arbetslöshetsavgiften tas bort. När den förhöjda avgiften infördes 2008 har det lett till att många medlemmar har lämnat sina a-kassor. För en person har de ökade avgifterna legat runt flera hundra kronor i månaden.

De a-kassor som tappat flest medlemmar är hotell- och restauranganställda, för fastighets- och handelsanställda och Kommunal.