’Väljarna ser att vi behöver ännu mer stöd’

Publicerad 2012-11-13

Trots de andra partiernas tydliga avståndstaganden har SD inte gett upp ­hoppet om samarbeten.

– I takt med att vi växer så kommer andra partier successivt att behöva ­anpassa sig till oss, säger partisekreterare Björn Söder.

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder tror på ett samarbete med andra partier i framtiden.

Tror du era väljare är ­besvikna då ni inte lyckats påverka invandringspolitiken?

– Väljarna är inte dumma, de ser vad som händer. De ser att SD behöver ­ännu mer stöd för att vi ska kunna få inflytande när det ­gäller de här frågorna. Har vi inte över 50 procent så kan vi inte själva styra det. Då måste vi få till samar­bete med andra partier.

Men inget parti vill ju samarbeta med er?

– I takt med att vi växer så kommer andra partier successivt att behöva ­anpassa sig till oss. De som röstat på oss på grund av invandringen ser att Miljöpartiet gjort upp med ­regeringen i den frågan. Det blir de nog bara mer förbannade av och jag tror att de kan vara ett stöd för oss att rekrytera nya ­väljare.

Förlorar ni på att ni inte kan påverka i er huvudfråga?

– Regeringens uppgörelse med MP kom till för att försöka slå mot oss. Men jag tror att de gör sig själva en björntjänst. Just nu har vi en stor anhörighetsinvandring från Somalia och Afghanistan. Många av dem kan komma hit på grund av regeringens uppgörelse. Det är en av anledningarna till att vi ökar i opinionen.

Ni försöker lansera er som ett flerfrågeparti. Hur går det ihop med att nästan en tredjedel av era motioner i riksdagen rör invandring?

– Det finns inte något samhällsområde som inte är påverkat av invandringspolitiken. Det är på grund av den som vi sitter i riksdagen. Men det är viktigt för oss att visa att vi har en bred politik och att vi också agerar inom bland annat kriminal- och socialpolitik. Vi har blivit mycket bredare, men måste bli bättre på att kommunicera ut det.