Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Fick banan i ögat – nu sänks straffet

Publicerad 2012-11-02

SKADADES I ÖGAT  Kvinnan rusade ombord på Zekerija Velagics buss med en halväten banan – som plötsligt hamnade i chaufförens öga. Zekerija fick ont och läkare konstaterade senare glaskroppsavlossning. En resenär blev vittne till attacken, men kvinnan har en annan version. Hon hävdar att hon övningskörde med sin dotter när bussen var nära att köra in i dem – och att hon inte alls kastade bananen. ”Jag tappar lätt saker”, säger hon.

Busschaufören Zekerijah Velagic, 47, fick en banan kastad i ögat av en uppretad kvinna.

Nu slår hovrätten fast att fruktattacken inte kan ses som våld mot tjänsteman och sänker straffet.

– Jag är jätteledsen över det här, säger Zekerijah.

Zekirijah Velagic var på väg med buss 166 mellan Lund och Staffanstorp när en rasande kvinna rusade in på bussen skällde ut honom och kastade en banan som träffade honom rakt i ögat.

– Hon gapade och skrek, jag förstod inte ett enda ord. Det enda jag hörde var att jag nästan kört på henne och hennes dotter, säger Zekerija Velagic.

Zekirijah jobbade vidare men efter ett par timmar började han se suddigt på ögat där bananen träffade. När han kontaktade sjukhuset konstaterade läkare att han drabbats av glaskroppsavlossning.

Dömdes för våld mot tjänsteman

Tingsrätten i Lund bedömde banankastet som våld mot tjänsteman och ålade kvinnan att betala 12 300 kronor, varav 6200 i skadestånd.

Nu har hovrätten ändrat domen. De anser inte att det är fråga om våld mot tjänsteman utan att den kastade bananen ska ses som ett ofredande.

Zekirijah har efter attacken känt sig förnedrad och funderat på om han ska fortsätta som busschaufför. Hovrättens dom kom därför som ett dråpslag.

– Jag är inte alls nöjd med det här beslutet. Jag ska kontakta åklagaren för att överklaga till Högsta domstolen.

Skyller på yrsel

Han har fortfarande återkommande problem med dimmig syn på ögat bananen träffade.

– Det hon har gjort kan aldrig vara ofredande. Det är helt klart våld mot tjänsteman, säger han.

Kvinnan har hela tiden nekat till anklagelserna. Hon säger att hon var ute och övningskörde med sin dotter och tvingades tvärbromsa för att inte krocka med bussen när två filer gick över till en.

Att hon avsiktligt skulle ha kastat bananen stämmer inte menar hon.

– Jag har haft yrsel sedan i mars och darrar i händerna. Eftersom jag är svag i musklerna tappar jag lätt saker. Jag höll i bananen medan jag stod och gestikulerade och plötsligt for den iväg. Men den träffade bussens inredning, säger hon.

ANNONS