Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

FP föreslår betyg från årskurs fyra

Uppdaterad 2012-10-30 | Publicerad 2012-10-29

Klara Lindström, 10, och kompisen Alva Hamreteg, 9, tycker att det räcker med betyg i sexan.

Folkpartiet vill införa betyg redan i fjärde klass.

Men förslaget i partiets nya skolprogram får inga jubel.

– Det känns för stressigt. Det räcker att vi får betyg i sexan, säger fjärdeklassaren Alva Hamreteg.

Ett nytt betygsystem, med betyg från årskurs sex, införs den här höstterminen.

Men när utbildningsministern Jan Björklund (FP) presenterade partiets nya skolprogram idag ville han flytta betygen ännu längre ner i åldrarna: till fjärde klass.

– Det är väldigt viktigt att föräldrarna får en tydlig information om hur eleverna ligger till. Det är viktigt för skolan att ha en riktig utvärdering av om eleverna når målen. Och det blir lättare för eleverna att själva ta skolarbetet på allvar om det finns betyg tidigt, säger han.

En sådan ändring borde ske efter valet 2014, anser utbildningsministern.

”Blir mer stressad”

Men fjärdeklassare som Aftonbladet har pratat med är tveksamma.

– Man kunde kanske få lite tydligare omdömen redan i fyran på vissa ämnen, som svenska och matte. Men inte betyg redan i fyran. Då tror jag att man blir mer stressad och får sämre självförtroende om betygen är dåliga, säger nioåriga Alva Hamreteg, som går i fyran på Stockholms Internationella Montessoriskola.

Klasskompisen Klara Lindström, 10, tycker att det räcker med betyg i sexan.

– Då är man lite äldre och kan ta mer ansvar. Man får ju redan skriftliga omdömen i femman så att man är redo för betyg i sexan.

Jan Björklund avfärdar de argumenten.

– Även när vi ger betyg i sexan är vi sena ur ett internationellt perspektiv. Det finns många länder med betyg i tidiga år, de har inte den här diskussionen om betygshets som vi har i Sverige.
Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén använder skarpa ordalag om FP:s nya skolprogram:

– Man kommer ju inte tillrätta med skolans verkliga problem genom att mäta mer. Det är inte genom att mäta vartenda dag som du får en tjockare gris, säger hon.

Lärarnas riksförbund uppger att det nya betygssystemet bör sätta sig innan nya förändringar genomförs.

”Lite för ensidigt”

Inte ens från andra allianskollegor fick Björklund särskilt starkt medhåll.

– Vi kan tycka att det är lite för ensidigt om man bara lägger fram förslag om ytterligare betygssteg. Vi är beredda att diskutera med FP, men vårt fokus handlar mer om få extrastöd för elever som inte klarar kunskapskraven i skolan, säger Moderaternas skolpolitiske talesman Tomas Tobé.
Centerpartiets Annie Lööf skrev under dagen på Twitter: "De första 6:orna har ju inte ens fått sina betyg än. Invänta & se".

Andra förslag ur programmet är examensprov på gymnasiet som rättas av utomstående censorer, att skolan ska återförstatligas och att nationella prov blir obligatoriska.

Från oppositionshåll sågar Socialdemokraternas skolpolitiske talesperson Ibrahim Baylan programmet i sin helhet.

– Det känns som om FP har fastnat i samma tankespår som försämrat skolresultaten i sex år på raken. Vi har ju precis sjösatt ett nytt betygssystem, att föreslå ett nytt igen är inte seriöst. Det känns mer som röstfiske än ett program för att vända den negativa utvecklingen som skolan är i, säger han.