Sandy tvingar New York till massevakueringar

Uppdaterad 2012-10-29 | Publicerad 2012-10-28

Flyg och kryssningsfartyg ställer in avgångar när orkanen närmar sig

Orkanen Sandy väntas slå till mot New York med full kraft - 375 000 personer måste lämna sina hem.

I staden gapar butikshyllor tomma och köerna ringlar långa av invånare på jakt efter förnödenheter inför det fruktade kaosvädret.

– När vi kommer in i affären finns det kanske inte mycket kvar till oss, säger Lisa Nichols.

375 000 EVAKUERAS FRÅN NEW YORK New Yorks borgmästare Michael Bloomberg beordrade en evakuering av alla i zon A. Där ingår bland annat delar av Manhattan, Long Island, Brooklyn och Staten Island om stormen blir lika stark som befarat. Blir den starkare utökas områdena enligt kartan här ovan.

Tidigare i kväll beordrade borgmästaren i New York att 375 000 personer måste lämna sina hem.

Samtidigt försökte de som blir kvar i staden att skaffa de förnödenheter de kan behöva om ”Frankenstorm” blir långvarig.

Utanför stormarknader på Manhattan var köerna långa och butikerna tvingades använda sig av ”en ut – en in” för att kunna kontrollera situationen, skriver AP.

Doug Baotra fick vänta i 45 minuter på att komma in.

– Så länge inte strömmen går tror jag att jag kommer överleva, säger han till AP.

Staden förbereder sig för kaos och stänger ner tunnelbana och skolor. "Zon A" ska vara evakuerad klockan 19.00 lokal tid.

Evakueringen är obligatorisk och påverkar 375 000 personer på Manhattan och Coney Island, samt delar av Queens och Staten Island.

Trotsar order

USA:s president Barack Obama uttalade sig på söndagen om ovädret.

– Stormen är allvarlig och omfattande, sa han enligt AP.

Trots de skarpa varningarna är det många som inte tänker överge sina hem. En av dem är Richard Bogart, boende i Coney Island i New York.

– Jag har förstått ordern men när Irene slog till förra året så svämmade källaren över. Jag måste vara här om det händer något, säger han till AP samtidigt som han spikar fast spånskivor för fönstren och lastar sandsäckar längs husgrunden.

New Yorks borgmästare Michael Bloomberg fördömde dem som inte följde evakueringsordern men meddelade att de inte kommer att drabbas av rättsliga efterspel.

– De kommer att ses på som själviska individer eftersom det kan komma att behövas räddningsoperationer av dem om de värsta farhågorna besannas, säger han skriver AP.

Inställda flyg

Tidigare i dag meddelade myndigheterna att tunnelbanan kommer att stängas samt att pendeltåg och bussar kommer att ställas in från och med 17.00 lokal tid på grund av den annalkande stormen.

– Den här stormen är inget att ta lätt på, säger New Yorks guvernör Mario Cuomo enligt AP.

På måndagen kommer alla skolor - 1 700 stycken - som drivs i offentlig regi att hålla stängt, något som drabbar drygt en miljon elever.

Nu stoppar SAS alla flygningar till och från USA under måndagen.

– Det ser inte bra ut, vi flyger inte in i den här stormen, säger Elisabeth Manzi, presschef på SAS.

SAS tog beslutet att stoppa alla flygningar mellan Skandinavien och USA på söndagskvällen. Prognoserna från de amerikanska myndigheterna blev för oroväckande för att flygbolaget skulle upprätthålla trafiken, enligt Elisabeth Manzi.

– Man befarar att stormen kommer in över New York- och Washington-området och då väljer vi att inte flyga in i den, säger hon.

Beslutet påverkar 1 100 passagerare och sex avgångar.

– Vi får ta ett nytt beslut under måndagen hur vi ska göra med tisdagens trafik, säger Elisabeth Manzi.

Miljontals berörda

Tiotals miljoner människor väntas bli berörda i hela USA. I New York väntas kraftiga översvämningar och strömavbrott, uppger CNN. Invånarna uppges hamstra batterier, konserver och färskvatten. I städer längs kusten förbereder sig invånarna med att placera sandsäckar utanför sina ytterdörrar.

Varnar befolkningen

Myndigheterna har gått ut med skarpa varningar till befolkningen: var förberedda och håll er undan ovädret.

På söndagseftermiddagen befann sig Sandy 418 kilometer utanför North Carolina och 635 kilometer söder om New York. Enligt Nationella orkancentret i Miami rör sig ovädret mot kusten med en hastighet av 16 kilometer i timmen.

ANNONS