S vill begränsa vinsterna i välfärdsbolagen

Publicerad 2012-10-26

Stefan Löfven och Carin Jämtin håller presskonferens om partiets ställning i frågan om vinster i välfärden.

Socialdemokraterna vill begränsa vinsterna i välfärdsbolagen och reglera personaltätheten i lag.

Partistyrelsen har i dag tagit ställning i den mycket heta vinstfrågan.

– Medborgarnas pengar ska användas effektivt, säger S-ledaren Stefan Löfven.

Under dagen har Socialdemokraternas partistyrelse satt ned foten i den brännheta frågan om vinster i välfärdsföretagen.

Frågan har delat partiet, men enligt Stefan Löfven var det en enig partistyrelse som ställde sig bakom dagens beslut.

Inte tumma på kvaliteten

Det bygger på tre principer:

• Skattepengar ska användas effektivt. Det ska inte gå att göra vinst genom att tumma på kvaliteten.

• Alla ska ha rätt att välja mellan goda alternativ.

• Regler kring öppenhet och insyn ska vara lika i privata bolag som i kommunala eller landstingsdrivna verksamheter.

– När brister uppdagas och man ser felaktigheter i vården blir folk upprörda. Det blir vi också. Eftersom vi ser att vi har en regering som ser ut att vara nöjd med det här, säger Stefan Löfven.

Begränsning genom regleringar

Socialdemokraternas partistyrelse säger att den vill begränsa vinsterna men föreslår trots det ingen direkt sådan regel. I stället ska begränsningen komma genom hårdare regleringar, mer insyn och högre kvalitetskrav på välfärdsbolagen.

Sedan Stefan Löfven tog över som S-ledare har frågan om vinster i välfärden blivit en av hans största utmaningar. Att frågan blivit så stor, inte bara inom S, beror bland annat på de skandaler som avslöjats på privata äldreboenden. Samtidigt har det kommit rapporter om hur ägare plockat ut stora vinster som de sedan skickat utomlands.

LO ger tummen upp

S har varit splittrade i frågan. Vänsterfalangen har velat se ett förbud mot vinstuttag för företag inom välfärden. Samtidigt har arbetarrörelsens fackliga ben, LO, tryckt på om ett vinsttak.

Trots att partistyrelsen tagit ställning mot ett tak för vinsterna är LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin nöjd med dagens besked.

– Partistyrelsen vill tydligt se en vinstbegränsning och dessutom säger man att om det inte sker en förbättring kan det redan efter nästa mandatperiod bli aktuellt med en lagreglering kring vinsterna. Jag välkomnar att man gör en kraftig förflyttning från det man antytt tidigare, säger han till TT.

"Vänstersväng"

Mindre positiv till positionsförflyttningen är socialminister Göran Hägglund (KD).

– Jag kan bara tolka dagens besked som att Löfven tvingats till en rejäl eftergift till vänsterfalangen i partiet. Det han sa häromdagen, om att han ser att människor vill ha valfrihet och att han inte vill begränsa möjligheterna att driva företag inom välfärdsområdet, det emotsägs nu när partistyrelsen har enats om en linje, säger han.

– Det här är så många restriktioner som innebär att makt flyttas från skolelever, patienter och äldre tillbaka till politiken igen.

Enligt Hägglund försvårar dagens besked är en vänstersväng som försvårar en framtida blocköverskridande överenskommelse om välfärdsbolagen.