Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

”Jag bara rusade ut och sköt”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-04

50-åringens egna ord om skottdramat i Rödeby

KARLSKRONA. Den 50-årige mannen sköt på instinkt.

Med sitt tvåpipiga hagelgevär dödade han 15-åringen på nära håll.

– Jag är ju jägare och jag gick på instinkt. Man slänger upp bössan och skjuter. Det sitter ju i ryggmärgen, säger mannen i polisförhör.

50-åringen handlade i panik när han sköt en 15-åring till döds och skottskadade en 16-åring på gården utanför Rödeby i oktober förra året.

I dag åtalades han för mord och försök till mord. Det är en förtvivlad man som i polisförhör berättar om natten mot den 6 oktober.

Ingen avsikt döda

– Jag hade ingen avsikt att döda någon så jag kan fortfarande inte förstå att jag gjort det. Jag har aldrig någonsin gjort en människa illa i hela mitt liv, säger 50-åringen.

Han berättar hur han och hans familj tidigare samma kväll blivit kontaktade av ett pojkgäng som hotade att komma och döda hela familjen. När pojkarna dök upp på gården med sina mopeder slog det slint.

– Det slog liksom bara över. Jag blev så fruktansvärt rädd och ja jag fick panik. Jag har aldrig i mitt liv haft sån panik.

Han beskriver ett förvirrat händelseförlopp.

Rusade ut och sköt

– Jag skulle ut och rensa gräsmattan på de här pojkarna va och få bort dom.

– Jag bara vräkte mig ut och slog till med hagelbössan och ja på något sätt fick jag den laddad. Jag bara rusade ut och sköt.

Den 15-årige pojken träffades med två skott och avled. Hans då 16-årige kamrat sköts också han med två skott, bland annat i ryggen på nära håll. Han överlevde tack vare en snabb vårdinsats.

När den 50-årige mannen får reda på pojkarnas ålder blir han förtvivlad.

– Femton. Herregud…