Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Döms till 1 år och 6 månader

Publicerad 2012-10-23

I dag fick t-banetjuven sin dom

Den 28-årige mannen hoppade ner på spåret efter att Johnny fallit, men istället för att hjälpa honom stal han Johnnys värdesaker.

Den 28-årige mannen såg Johnny falla ner på tunnelbanespåret.

Men istället för att hjälpa honom vittjade tjuven hans fickor och lämnade honom medvetslös kvar.

I dag dömdes 28-åringen till fängelse och utvisning.

– Nu vill vi lägga detta bakom oss, försöka läka och gå vidare, säger Johnnys sambo Louise.

Johnny och hans sambo Louise i Efterlyst.

Domen föll klockan 11:00 i dag i Södertörns tingsrätt.

28-åringen döms för två fall av grov stöld till fängelse i 1 år och 6 månader.

Efter atvjänat straff ska han utvisas ur riket. Han får inte återvända till igen Sverige innan år 2017.

Johnny och hans sambo Louise tog emot beskedet i förmiddags.

– Vi förstod att straffet inte skulle bli mycket längre. Han kan ju inte dömas för att han inte hjälpte Johnny upp från spåret, även om det borde vara så. Men det jag inte fattar är att han kommer att få återvända till vårt land om fem år om han vill. Det tycker jag inte att han borde, säger Louise till Aftonbladet.

Filmen spreds

Händelsen den 8 september i år på Sandsborgs tunnelbanestation i Stockholm har väckt stor uppmärksamhet.

Och även avsky.

Övervakningskamerafilmen som visar händelsen har fått stor spridning och den visar hur den 28-årige mannen sätter sig bredvid den sovande och kraftigt berusade Johnny på den öde perrongen.

"Han utnyttjade situationen"

28-åringen försöker muddra Johnnys fickor men lyckas inte. 13 minuter senare reser sig Johnny upp för att gå, men faller handlöst ner på tågspåret.

Han slås medvetslös av fallet.

Men istället för att hjälpa Johnny hoppar 28-åringen ner på spåret, muddrar Johnnys fickor på mobil och plånbok, knäpper av Johnnys guldkedja från hans hals, och lämnar honom liggande kvar på spåret.

– Vi är inte skyldiga att agera (när någon är i nöd) men 28-åringen har agerat. Han har inte varit rädd, han hoppade ner på spåret. Men han agerade inte för att hjälpa utan för att utnyttja situationen, sa åklagare Maria Gylder under rättegången.

"Fortfarande kramper"

Några minuter senare kommer tåget. Johnny blir överkörd men överlever mirakulöst.

Man han lider fortfarande av skadorna och får fortfarande vård.

I olyckan förlorade bland annat delar av sin fot och fördes till rättssalen i en rullstol.

– Rent fysiskt mår jag bättre, jag har fortfarande kramper kvar som läkarna tittar på och försöker hitta en lösning på, har Johnny sagt i TV3:s Efterlyst.

– Det kommer bli jobbiga och kämpiga tillfällen i träningslokalen men den dagen jag kan gå igen, det ser jag fram emot. Jag längtar dit.

Den 28-årige mannen bad under rättegången, där han stod åtalad för grov stöld mot Johnny samt ytterligare en man, upprepade gånger om ursäkt.

– Jag känner mig väldigt ledsen och ångerfull över att inte ha hjälpt honom. Det har påverkat mig mycket. Jag hoppas att det finns utrymme för förlåtelse.

Mannen, som säger att han är från Tunisen och kom till Sverige en månad innan brottet, menar att han stal för att ha råd med mat.

"Hoppas han får sitt straff"

Johnny lämnade han kvar på spåret för att det i hans hemland kan innebära risk att själv dömas om man hjälper en skadad person, menar 28-åringen.

Johnny sa i en intervju med TV 3:s "Efterlyst" i förra veckan:

– Jag känner inte så mycket för honom, jag har inte hunnit få i det i min kropp.

– Jag hoppas att han får sitt straff och att han utvisas från Sverige.

Åklagaren yrkade på mer

Under rättegången yrkade åklagaren på 3 år och 6 månaders fängelse samt utvisning för 28-åringen.

Tingsrätten hamnar dock på ett betydligt lägre straffvärde. Rätten menar att det inte finns någon direkt orsak mellan Johnnys fall och 28-åringens tidigare försök att stjäla från honom.

Den poängterar även att han inte står åtalad för att han valde att inte hjälpa Johnny efter att denne fallit ner på spåret. Men det att han valde att utnyttja Johnnys utsatta situation bidrar till att stölden ska bedömas som grov.