Dalli: Jag har fått sparken på indicier

Uppdaterad 2012-10-21 | Publicerad 2012-10-20

VALLETTA. Skandalen kring snusmutan på en halv miljard kronor blev hans fall.

Nu funderar sparkade EU-kommissionären John Dalli, 64, på att stämma EU.

– Det finns inga bevis mot mig, säger han.

Det har gått tre dagar sedan EU-kommissionären från Malta, John Dalli, avgick efter mutanklagelserna som indirekt riktades mot honom och det tobaksdirektiv om bland annat det svenska snuset, som han arbetade med.

Vi möter honom i den maltesiska huvudstaden Valletta för en av få intervjuer som den jagade mannen väljer att göra med internationella medier.
– Jag lever i trångmål just nu. Jag har inte sett några rapporter eller någon information. Jag har blivit tvingad att avgå, säger han.

Betala för att häva förbudet

Han pratar om anmälan som gjordes i maj av svenska snustillverkaren Swedish Match till EU:s myndighet mot mutor och bedrägerier, OLAF efter att en landsman vid namn Silvio Zammit pratat med snusföretaget. Zammit, som är en tidigare valarbetare åt Dalli, erbjöd att Swedish Match skulle kunna betala för att få ett mer snusvänligt tobaksdirektiv.

60 miljoner euro, motsvarande 513 miljoner kronor, skulle företaget betala, föreslog Zammit. Då skulle han få Dalli att ta bort det exportförbud som nu råder mot snus.

I tisdags konfronterade alltså kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso John Dalli med mutrapporten som OLAF färdigställt – och bad honom avgå.

– Presidenten kallade mig till sitt kontor, läste ur första sidan av rapporten utan att visa den för mig, och sa att jag bör avgå. Jag har inte själv sett OLAF:s rapport men har förstått att de har indicier om att jag var medveten om vad som hände. Det är nonsens, säger Dalli.

”Hur ska jag kunna veta?”

I de delar av rapporten som gjorts kända står det inte något om att Dalli faktiskt mottagit några pengar – men det står att han har inte förhindrat att mutmötena skulle ha ägt rum.

– Hur skulle jag kunna förhindra något jag inte visste om? säger Dalli gång på gång när vi träffas på det anrika Hiltonhotellet i Valletta.

Du var hälsokommissionär med tobaksdirektivet som främsta inriktning, hur kunde du inte veta att en lobbyist från ditt land, som dessutom deltagit i din valkampanj, pratade med snuslobbyn?

– För det första är jag i Bryssel den mesta delen av tiden, för det andra: hur ska jag kunna veta allt som folk gör? Jag har ingen säkerhetstjänst som snokar på människor.
Han medger samtidigt att Zammit tidigare har ordnat möten mellan Dalli och snuslobbyn – men att det var ett bra tag sedan.
– De här mötena han har haft med snusföretag, de kan ha varit i Sverige för allt jag vet, jag kände hur som helst inte till dem.

Utsatt för en komplott

Däremot, säger han, är det snusföretagen som har försökt muta honom. Han hänvisar till ett mejl han fått av Zammit där snuslobbyister velat betala för att träffa Dalli. Han har däremot inget mejl att visa upp när vi träffar honom.

Dalli pekar även på att tre antitobakorganisationer i Bryssel drabbades av inbrott på sina kontor samma dag som han avgick.

– Jag har varit i politiken i många år. Jag tror inte på tillfälligheter. Om tobaksindustrin tror att de får ett slut på snusfrågan genom att få ut mig ur kommissionen, skulle de lika gärna försöka ge sig på antitobaklobbyn, säger Dalli finurligt.

Patrik Hildingsson, informationschef på Swedish match, reagerar så här på inbrottsanklagelsen:

– Det ankommer inte ens mig att kommentera det.

Han säger att företaget aldrig träffat Dalli personligen, men att Zammit sökt dem flera gånger och hävdat att han pratar för Dalli.

– Allt detta har vi lämnat till OLAF. Vilka slutsatser som fällde Dalli vet jag inte, de utredde ju detta en lång tid.

Överväger rättsliga åtgärder

OLAF har nu lämnat över sin rapport till maltesiska myndigheter som ska utreda brottsanklagelserna.

Dalli överväger samtidigt att dra flera personer och organisationer inför rätta.

– Jag har redan vidtagit juridiska åtgärder mot Zammit. Mina advokater har kontaktat honom.

Han riktar också hård kritik mot OLAF och dess generaldirektör Giovanni Kessler, för att ha byggt sin rapport på antaganden.

– Vi får se i vilken jurisdiktion jag kan vidta åtgärder. Om det blir mot hela OLAF, eller bara mot Kessler. Det finns många vägar att gå nu.

Direktivet försenas

Lagförslaget om tobaken, som skulle behandla skärpningar av villkoren för att tillverka och sälja cigaretter, snus och röktobak skulle ha presenterats i december. Den processen lär förhalas tills en ny hälsokommissionär tillsätts i Bryssel.

Dalli tror inte att det kommer att tas upp alls:

– Det här kommer att döda tobaksdirektivet, säger han.
Aftonbladet har under lördagskvällen varit i kontakt med Silvio Zammit, som har avböjt att svara på alla frågor om mutanklagelserna.