Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Tobaksbråket skapar konspirationsteorier i maktens korridorer

Publicerad 2012-10-18

Inbrott, hastiga avgångar och mutanklagelser oroar antitobaksorganisationerna

Före detta hälsoansvarige EU-kommissionären John Dalli, 64, avgick i veckan efter korruptionsmisstankar. Han hävdar själv att han är oskyldig och tvingats gå.

Maktens korridorer i Bryssel skakas av en konspirationsteorihärva.

Mutanklagelser, mystiska inbrott och John Dallis hastiga avgång har gjort antitobaksindustrin och tobaksjättarna skakiga.

– Vi är rädda för att det här kan ha varit en fälla. Men vi har inga bevis, säger Javier Delgado Rivera, pressansvarig på EPHA.

Tobaksdirektivet som hotar det svenska snuset kan försenas 1,5 år.

Ett drygt dygn efter att hälsoansvarige EU-kommissionären John Dalli hastigt avgick på grund av korruptionsanklagelser drabbades tre antitobaksorganisationer i Bryssel av nattliga inbrott.

”De här organisationerna finns på olika våningar i samma byggnad, och bortsett från ytterligare ett inbrott - där ingenting rördes - så var de här de enda som drabbades. En polisutredning har inletts och de första indikationerna tyder på att det inte rör sig om någon som utnyttjade tillfället, utan en professionell och välutrustad insats”, skriver Europeiska folkhälsoalliansen (EPHA) i ett pressmeddelande.

”Stal konfidentiell information”

Även Europeiska andningssällskapet (ERS) kontor i samma byggnad drabbades och där stals ”konfidentiell information rörande tobaksdirektivet och andra frågor”.

Och de tror att det handlar om professionella gärningsmän.

”Vår säkerhetsrapport visar att inbrottet i själva verket var väldigt metodiskt och utstuderat. Larmsensorer utomhus förstördes och inkräktarna lyckades skickligt undvika inomhussensorer i kontoret” skriver ERS i ett pressmeddelande.

Som avslutas:

”ERS är en bevisbaserad organisation och vi prenumererar inte på konspirationsteorier. Men, i ljuset av bevisen anser vi att vi har legitima skäl att misstänka att intrånget var välplanerat, väl efterforskat och riktat”.

SPF, Rökfria partnerskapet, som delar kontor med EPHA fick fyra laptops stulna – tre av dem tillhörde anställda som arbetade med tobakskontroll.

Vid inbrotten stals även kontokort och småsummor kontanter, men enligt EPHA tyder de första undersökningarna på att målet har varit att komma åt elektroniska och fysiska dokument som rör policys och strategier samt konfidentiella dokument kring organisationen och deras anställda.

Misstänkta mutor

Eftersom inbrotten kommer bara drygt ett dygn efter att EU-kommissionären John Dalli avgick efter att tobaksjätten Swedish Match slagit larm om misstänkta mutor har det börjat spridas konspirationsteorier i EU-kommissionens korridorer.

”Vi har fått en mängd frågor om huruvida inbrottet är kopplat till revideringen av tobaksdirektivet och John Dallis avgång som kommissionär. Det är för tidigt att kommentera det, men vi vill passa på att upprepa vår uppmaning till EU-kommissionen och ordförande Barroso att lägga fram direktivet", skriver EPHA.

EU-kommissionen fortsätter att hålla tyst vad gäller den avgångne maltesiske kommissionären John Dalli. Inte heller på en kort presskonferens på fredagen, efter ett möte med företrädare för arbetsmarknadens parter, så kommenterades avgången av kommissionens ordförande José Manuel Barroso, skriver TT.

Dalli själv hävdar att han har tvingats gå och att snuslobbyn försökt muta honom.

”Offer för komplott”

Dave Keating på European Voice skriver att inom antitobaksorganisationerna tror vissa att Dalli kan ha fallit offer för en komplott och att John Dalli själv ska ha varit inne på samma spår.

– Vi tror inte längre på sammanträffanden, uppger en källa inom antitobakslobbyn till Keating.

Och EPHA anar också oråd:

– Vi är rädda för att det här kan ha varit en fälla. Men vi har inga bevis, säger Javier Delgado Rivera, pressansvarig på EPHA, skriver TT.

Men tobakslobbyn tar avstånd från alla anklagelser, skriver European Voice.