Snuskommissionär avgår efter mutanklagelser
Publicerad 2012-10-16
Eu-kommissionären John Dalli avgår efter mutanklagelser som indirekt riktas mot honom.
Enligt en rapport kände han till att en man försökte förmå Swedish Match att betala för att få sälja snus i framtiden.
– Snusförbudet visade sig vara till salu, säger Patrik Hildingsson, kommunikationsdirektör på Swedish Match.
Hälsokommissionären John Dalli träffade i dag kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso och informerade honom om sitt beslut att avgå.
64-årige Dalli avgår efter att EU:s egna myndighet mot mutor och bedrägerier, OLAF (Office Européen de Lutte Anti-Fraude), släppt en rapport. Rapporten är en utredning mot honom rörande mutor. Myndigheten startade utredningen efter en anmälan från Swedish Match i våras.
Pengar mot att övertala Dalli
Det svenska företaget hävdade att en maltesisk affärsman hade använt sina kontakter med John Dalli för att försöka vinna ekonomiska fördelar från företaget. I utbyte skulle han försöka påverka eventuella framtida lagstiftningsförslag om tobaksprodukter, särskilt förslag rörande det svenska snuset.
– Han dök upp på ett möte och lade fram förslaget och sa att "vi kan lösa detta mot en summa pengar". Det är anmärkningsvärt, det finns inte i vårt dna eller vår kultur att acceptera något sånt här, säger Patrik Hildingsson på Swedish Match.
Hur mycket pengar handlade det om?
– Jag vill inte diskutera det. Men det hade inte spelat någon roll. Vi valde att anmäla mutförsöket till EU-kommissionen i stället.
Så snart kommissionen mottagit det svenska företagets anmälan begärde de omedelbart OLAF att utreda. OLAF:s färdiga rapport skickades till kommissionen i går.
Kommissionären kände till mutan
Myndigheten kom fram till att den maltesiske entreprenören kontaktat Swedish Match och försökt få dem att betala ut pengar. Efter transaktionen skulle han försöka övertala John Dalli att bli mer tillåtande rörande det svenska snuset.
Inga pengar betalades ut men John Dalli var medveten om att kontakten togs, enligt rapporten från OLAF. Rapporten fick hälsokommissionären att avgå med omedelbar verkan.
– Det är anmärkningsvärt. Att han väljer att avgå är ju ett tydligt bevis att han känt till detta. Jag blir mörkrädd när man förstår att korruptionen nått hela vägen upp till toppen, säger EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M).
Fjellner berömmer Swedish Match för att de inte vek sig för korruptionen.
– Det gläder mig att de i stället valde att anmäla, säger han.
Starka reaktioner från regeringen
Representanter från den svenska regeringen är kritiska efter att John Dalli avgått.
– Det är anmärkningsvärt att John Dalli indirekt förknippas med mutanklagelser i snusfrågan eftersom han tidigare gjort klart att han, på grund av folkhälsoskäl, inte velat se svenskt snus på den europeiska marknaden, säger handelsminister Ewa Björling (M).
Maria Larsson (KD), ansvarig minister för tobaksfrågor, delar sin ministerkollegas åsikter:
– Jag tycker det är otroligt sorgligt. Kommissionen måste vara omutbar. Om det finns en grund i detta skadar det politiker i allmänhet och EU i synnerhet. Jag är glad att Swedish match valde den här vägen och anmälde, säger hon och fortsätter:
– Vi vill att svenskt snus ska ha samma villkor som alla andra tobaksprodukter på marknaden.
Skickad till Malta
OLAF-rapporten kommer att skickas till maltesiska myndigheter och det är upp till dem att avgöra om det kommer att bli ett rättsligt efterspel mot John Dalli och affärsmannen som försökte muta Swedish Match.
Jose Manuel Barroso har beslutat att vice ordförande Maros Sefcovic kommer att ersätta John Dalli fram tills dess att en ny kommissionär från Malta har utsetts.
"Allt är bara indicier"
John Dalli gjorde ikväll själv ett uttalande i tidningen Malta Today rörande sin avgång
– Det finns inga fakta eller bevis för min inblandning. De har bara hittat på något och allt är bara indicier, säger han till tidningen.
Inför maltesisk tv förnekar han att han känt till några "förhandlingar" mellan Swedish Match och den än så länge icke namngivne maltesiske "mellanmannen". Dalli säger sig veta vem mannen är, men vill inte säga vad han heter, uppger TT.
– Jag avgick för att få fria händer i kampen mot anklagelserna mot mig, säger han.
Säger emot eu:s egna uppgifter
EU konstaterar själva i sin senaste barometer att snus är effektivt för dem som vill sluta röka. Alltså raka motsatsen till det som Pierre Schellekens och EU-kommissionens Sverigerepresentation twittrade om:
Svenska män röker minst i EU och löper lägst risk att drabbas av tobaksrelaterad sjukdom och död.
15 procent av svenska män har slutat röka med hjälp av snus.
Svenskar röker absolut minst i EU. 13 procent medan EU-snittet är 28 procent. Högst ligger Grekland med 40 procent.
I Danmark, där snus är förbjudet, röker 28 procent och dödstalen för tobaksrökning är tre gånger så höga för danska män som för svenska.
Källa: ATTITUDES OF EUROPEANS TOWARDS TOBACCO, publicerad i maj 2012.