Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Löfven tappar i S hjärtefrågor

Publicerad 2012-10-16

STOCKHOLM/GÄVLE. Här kommer nästa smäll för Stefan Löfven.

Förtroendet för Socialdemokraterna sjunker nu i flera av partiets hjärtefrågor.

– Vi har naturligtvis mycket högre ambitioner än så här, säger Löfven.

Stefan Löfven har anledning att se bekymrad ut.

Socialdemokraterna har den senaste tiden tappat i opinionen, efter att ha ökat kraftigt under våren. Och här kommer nästa smäll. Aftonbladet/United Minds har under oktober låtit väljarna rangordna vilken regeringen, ledd av S eller M, som de har störst förtroende för i flera frågor.

Tappar stöd i klassiska S-frågor

Trots att nästan hälften av väljarna tycker att Sverige är på väg åt fel håll så tappar S stöd i flera av sina klassiska profilfrågor. Men samtidigt leder man över regeringen i fyra av fem frågor – bland annat jobbskapande och välfärd.

Men fortfarande förlorar man stort mot regeringen i den fråga som de flesta väljare rangordnar högst på valdagen – förtroendet för den ekonomiska politiken. 

– S måste åtminstone spela jämnt där för att kunna vinna. De har försökt undergräva Anders Borgs trovärdighet i höst. Men de stirrar sig nog blinda på honom, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Enligt honom så är trenden för S nu negativ. 

– När Löfven valdes pekade han ut en färdriktning med fokus på jobb, kunskap och ordning och reda. Det gillade väljarna. Men nu tror jag väljarna är lite otåliga och lite besvikna över att de inte har kommit mer besked. Löfven talar mycket om innovation men i budgeten var det mycket skatter och bidrag.

”Mer offensiv än regeringen”

Stefan Löfven var i går på innovationsresa till Gävle där han besökte företag och träffade representanter från näringslivet.

– Under hela våren hade vi en uppåtgående trend. Jag sa då att det kommer tider när det pekar nedåt. Vi har naturligtvis högre ambitioner än så här, men jag tänker inte läsa ut någon trend ur en mätning, säger han.

Samtidigt tror Löfven att förtroendet för S kommer öka när det gäller ekonomiska frågor.

– Vi har ju lagt en budget som är betydligt mer offensiv än regeringens. Vi satsar betydligt mer på jobb och utbildning och det tror jag kommer bära frukt.

Mätningen är ingen rolig läsning för statsminister Fredrik Reinfeldt heller. Förtroendet för en M-ledd regering har minskat i alla stora frågor. Enligt partisekreteraren Kent Persson (M) tar man framför allt det låga förtroendet i välfärdsfrågor på allvar.

”Leder inte till jobb”

Dessutom ser han det som oroande att så många väljare tycker att Sverige är på väg åt fel håll.

– Den ekonomiska oron i världen ökar trycket på Sverige. Vi ser att varsel börja komma, det är klart att människor blir oroliga. Val handlar om vem som kan beskriva hur vi ska lösa de utmaningar vi står inför framåt. Jag tycker att vi i vår budget lägger de förslagen, säger han.

Enligt Carl Melin så uppfattas regeringen just nu som trött.

– Regeringen måste visa att deras politik leder till fler jobb, det gör den inte i dag. Varken regeringen eller sossarna har lyckats måla upp en bild av Sverige som folk vill se. Det brukar gynna missnöjespartier, och vi ser hur bra det går för SD nu, säger Carl Melin.

Läs mer om United Minds mätning
här