Regeringen mörkade giftrisk med Östersjöfisk

Publicerad 2012-10-12

Strömming och lax som säljs i svenska butiker innehåller högre andel av miljögiftet dioxiner än vad EU tillåter.

När Sverige fick undantag från EU-regeln struntade regeringen att informera om detta.

– EU-kommissionen visste inte om att det fanns en sådan här risk och att väldigt många både kvinnor i barnafödande ålder och barn riskerar att få i sig de här höga halterna av dioxin via fisken, säger EU-parlamentarikern Åsa Westlund (S) till Sveriges radio.

Livsmedelsverket insåg förra året att deras kostråd för fisk från Östersjön inte nådde ut till konsumenterna. Knappt 15 procent visste att strömmingen och laxen från Östersjön innehöll dioxin och att det därmed kan vara farligt, rapporterar Ekot och P1 Morgon i Sveriges radio.

Livsmedelsverket varnade

Med ett undantag från EU:s är det i Sverige möjligt att fånga och sälja fisk från Östersjön. Ett undantag som Livsmedelsverket vill avskaffa.

– Ja, vi ser att det är ganska många tusen barn och kvinnor i barnafödande ålder som kommer att få i sig mer dioxin och pcb här än vad vi anser är tolerabelt, säger Gunilla Henrysdotter på Livsmedelsverket till P1-morgon.

Lax och strömming fiskad i Östersjön innehåller så mycket dioxin att kvinnor i fertil ålder och barn inte bör äta den mer än två gånger om året.

Mörkade slutsatser

Men regeringen struntade i Livsmedelsverkets rapport och beslutade sig i stället för att satsa på det inhemska fisket. Och i stället satsa på nya kostråd om riskerna.

För att få fortsatt tillstånd till Östersjöfisket måste regeringen få EU-kommissionens godkännande. Men Livsmedelsverkets slutsatser om riskerna med Östersjöfisken nådde aldrig kommissionen. Detta enligt rapporter som Ekot har tagit del av.

– Vi kan ju inte ge in alla typer av rapporter som presenteras och tas fram och vid alla sammanhang, säger lantbruksminister Eskil Erlandsson (C) till Ekot.

I december förra året fick Sverige fortsatt tillstånd att sälja strömming och lax från Östersjön.