Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Anställd på Ringhals: ”Skönt med intrånget”

Publicerad 2012-10-10

Enligt tidigare säkerhetsvakten på Ringhals, Roger Windahl, beordrades personalen att hålla tyst om säkerhetsbrister.

Miljöaktivisternas intrång får nu många på kärnkraftverket att känna lättnad.

– Efter Breivik är det många som tänkt på hur lätt det är att komma in, och det är skönt att frågan lyfts, säger en anonym entreprenörsanställd på Ringhals till Aftonbladet.

Roger Windahl jobbade som säkerhetsvakt på Ringhals under tio år och slutade 1997. I februari i år SVT Debatt om säkerhetsbristerna på de svenska kärnkraftverken.

Måste hålla tyst

För Aftonbladet berättar han om ledningen som påtalade vikten om att hålla brister och olyckor internt.

– Man såg väldigt snett på media. Redan under introduktionen fick vi veta att när något händer skulle vi rapportera till Vattenfall, men ingen annanstans. "Allt ni får reda på i ert arbete måste ni hålla tysta om".

Windahl räknar upp en mängd händelser som han själv var med att rapportera om, men som aldrig läckte ut.

– En nyskild bräcklig reaktor- eller turbinoperatör ville ha med sig ett hagelgevär med patroner in i kontrollrummet. Jag stoppade honom och rapporterade. Då kom det fram att det var vanligt att gubbarna hade med sig vapen. "De var ju jägare". Det är helt otroligt.

”Något kommer hända”

– Vi fick också höra att vi skulle hålla ögonen öppna för högerextrema och MC-gäng: Hells Angels. Man måste småle. Skulle Hells Angels vara farlig för svensk kärnkraft. Ska man kolla efter hot ska man titta innanför murarna. Vill man göra något behöver man inte krängla sig in över stängsel – det är bara att ta anställning. De tar in allt från kärnfysiker till städare.

Enligt Windahl är tron på säkerheten bland allmänheten trots allt stor.

– Många tror att det är så säkert, men det är det inte. De säger att det är så säkert nu, och det sa samma sak på min tid. Nu är terrorhotbilden dessutom helt annorlunda. Jag är säker på att något kommer att hända förr eller senare. Jag är inte rädd. Jag är bara realistisk och har bara accepterat det.

Vågar inte prata öppet

Gösta Larsen, kommunikationschef på Ringhals, uppger att många anställda upplever Greenpeaceaktivisternas närvaro olustig.

Men den anställde på en entreprenörsfirma som jobbar inne på Ringhals som Aftonbladet talar med, säger tvärtom:

– Många skrattar åt aktionen. Men samtidigt tycker många att det är skönt att de tagit sig in. Efter Breivik är det många som tänkt på hur lätt det är att komma in, och det är skönt att frågan lyfts, säger han.

Han bekräftar bilden Windahl ger om tystnadskulturen på Ringhals.

– Skulle det komma ut att jag pratat mer er om det här skulle jag inte ha kvar mitt jobb i morgon, säger han.

Den anställde säger själv att han "inte skulle rösta för kärnkraft".

”Fallfärdigt”

– För ett tag sedan skulle ett par anställda tvätta väggarna i hallen på reaktor 2. De spolade igenom väggen med högtryckstvätten. Det är fallfärdigt. Och går man i tunnlanrna under marken mellan byggnaderna ser man sprickor och att det flagnar. Hela bygget skulle behöva totalrenoveras, och då pratar vi inte bara några hundra miljoner. Det borde byggas om helt. Många av de firmor som tillverkar reservdelar till det vi använder här existerar inte längre.

Svenske IAEA-experten Frigyes Reisch varnade i fjol i Aftonbladet om att Sverige efter beslut från regeringen rekordhöjer effekten i sina reaktorer för att få fram mer el – utan att renovera anläggningarna.