Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Vägrar debatten men fajtas ändå

Publicerad 2012-10-04

Löfven och Reinfeldt anklagar varandra för att inte våga mötas man mot man i tv-duell

Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt anklagar varandra för att inte våga mötas i en tv-duell.

Fredrik Reinfeldt och ­Stefan Löfven säger att de inget hellre vill än att ­debattera med varandra.

Men än har de inte mötts i en enda duell.

Nu anklagar båda sidor varandra för att ducka för en fajt.

S säger att de gärna hade sett en debatt mellan Magdalena ­Andersson och finansminister Anders Borg.

Det heta debattkriget har pågått i flera veckor men tog ordentlig fart i går. Då presenterade Socialdemokraterna sin skuggbudget. Kort efter att partiets ekonomiska talesperson Magdalena Andersson lagt fram par­tiets satsningar höll stats­minister Fredrik Reinfeldt (M) och finansminister­ ­Anders Borg (M) en egen pressträff.

Ilska och irritation

Föga förvånande sågade de sin motståndares budget. Mer överraskande är ­debattbråket mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Reinfeldt och Löfven har fortfarande inte mötts i en enda duell. Och nu kommer hårda anklagelser från båda sidor om att motståndaren vägrar att ställa upp på en riktig fajt – man mot man.

Vid ett flertal tillfällen har S tackat ja till inbjudningar från olika medie­företag om debatter mellan de båda toppolitikerna. Men statsministern har tackat nej – alltid med samma motivering.

– Vi har varit tydliga med att vi gärna debatterar när det finns tydliga alternativ, säger Moderaternas presschef Anna Charlotta ­Johansson.

Hållningen har lett till stor irritation hos Löfvens stab – bland annat eftersom regeringssidan har anklagat S-ledaren för att vara tyst och inte ge några tydliga ­besked i centrala frågor.

Men i går var det rege­ringssidans tur att bli förbannad. Enligt Anna Charlotta Johansson fanns det långt gångna planer på en första duell mellan Reinfeldt och Löfven i SVT:s Aktuellt-sändning. Men denna gång var det S-staben som vägrade ställa upp.

– Det är en gåta att Löfven nu plötsligt inte vill prata om sin egen politik. Det var förvånande eftersom de bör känna till vår hållning – vi kan debattera när det finns alternativ, säger Anna ­Charlotta Johansson.

Kom för snabbt

Men enligt Odd Guteland, presschef hos S, finns det goda anledningar till att man nobbade sändningen i går.

– Det kom väldigt snabbt och vi kunde helt enkelt ­inte ställa upp. Sedan så hade vi gärna sett en debatt mellan Magdalena Andersson och Anders Borg. Det finns nu två presenterade budget­alternativ. Då finns det en poäng i att ha en debatt ­mellan de personerna som har ansvar för dem, säger han.

Smäller på söndag

Enligt Guteland så är S väldigt sugna på en rejäl ­duell.

– Vi kommer skicka över massvis med datum till ­Aktuellts redaktion redan i morgon. Nu har vi tackat nej en gång, medan Reinfeldt har gjort det en massa gånger.

Faktum är att Löfven och Reinfeldt kommer att debattera mot varandra redan på söndag, men då som två av åtta kombattanter i parti­ledardebatten i SVT:s ”Agenda”.

ANNONS