Löfvens budget stramare än Borgs
Publicerad 2012-10-03
Socialdemokraternas budget är snålare än regeringens.
Partiet satsar 18 miljarder på reformer nästa år - det är 5 miljarder mindre än regeringen.
– Vi vill ha en buffert om konjunkturen bromsar in, säger Magdalena Andersson, ekonomisk talesperson (S).
Skuggfinansminister Magdalena Andersson presenterade S-budgeten i sin helhet vid en pressträff i riksdagen. Parollen är "Fler jobb för Sverige".
Det är den nya partiledningens första budget och förväntningarna har varit skyhöga. Nu står det klart att det största oppositionspartiet valt att lägga sig fem miljarder under det budgetutrymme på 23 miljarder som finansminister Anders Borg (M) aviserat. Skälet är, enligt Magdalena Andersson, att regeringen bryter mot överskottsmålet på en procent.
"Väldigt oroad"
– Jag är väldigt oroad över hur regeringen hanterar det finanspolitiska ramverket, säger hon.
– Vi tar, som alltid, ansvar för statens finanser. Vi gillar inte att slösa och slarva.
Magdalena Andersson hänvisar till att regeringens största satsning, sänkningen av bolagsskatten med 16 miljarder, görs med lånade pengar.
– De lånar till sin största satsning, den stora sänkningen av bolagsskatten. Det säger vi nej till, säger hon.
Magdalena Andersson avslöjar nu också att S vill höja barnbidraget med 100 kronor per månad och barn. Det har inte höjts på sju år. Dessutom vill de sänka skatten för pensionärer dubbelt så mycket som regeringen. Det skulle innebära en hundralapp mer i månaden för pensionärer.
Inför fri entré på muséer
S vill som tidigare även återinföra den fria entrén på statens muséer.
En annan nyhet är att underhållsstödet ökar med 50 kronor per månad och barn.
Skuggbudgeten innehåller också skattehöjningar. Skatten på alkohol höjs med 1,5 miljarder
S vill också avskaffa avdraget för gåvor och halvera taket för RUT-avdraget. Sedan tidigare är det känt att S vill ta bort den halverade arbetsgivaravgiften för unga och slopa den halverade krogmomsen.
De vill också trappa av jobbskatteavdraget för de som tjänar över 60 000 kronor i månaden.
De politiska förslagen i skuggbudgeten påminner till stora delar om de som Stefan Löfvens föregångare Håkan Juholt presenterade förra hösten.
– Vi har ett väldigt tydligt fokus på jobb och utbildning i år. Nåt som inte fanns med förra året är de minskade klasserna i lågstadiet och vi har också en barnbidragshöjning till alla Sveriges hårt arbetande barnfamiljer, säger Andersson.
S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld håller med om att det finns stora likheter mellan då och nu.
– Retoriken skiljer sig åt, men de politiska förslagen skiljer sig inte nämnvärt åt, säger han.
Kontroversiell "affärsplan".
Stefan Löfven har ända sedan han tillträdde i januari gjort allt för att förändra partiets framtoning och fokuserat hårt på att försöka återta initiativet i jobbfrågan från regeringen. Han har bland annat talat väsentligt mycket mer om innovation och näringsliv än Håkan Juholt. I måndags lanserade han S-politiken som en "affärsplan", vilket upprörde delar av partiet.
Men när det kommer till de politiska förslagen så har ännu inga större förändringar genomförts.
– Den stora skillnaden har bestått av två saker. Det ena är processen kring budgeten som varit stabilare, då förtroendet för Löfven i partiet är större. Det andra är retoriken, där Juholt låg mer åt vänster. Det är mycket mer fokusering på ansvar och ordning och reda i ekonomin nu. Det har varit en mer sammanhållen presentation än under Juholt, säger Ulf Bjereld.
"Inte så konstigt"
Budgetprocessen förra hösten omgärdades av en hel del bråk som läckte ut i media. Juholt ville först slopa en höjning av taket i a-kassan, vilket fick delar av riksdagsgruppen att se rött. I slutversionen fanns höjningen med igen.
Aftonbladet har jämfört Juholts första budget med Stefan Löfvens dito. Precis som i höstas vill S nu höja taket i a-kassan till 910 kronor, sänka a-kasseavgifterna, avskaffa fas 3, höja sjukförsäkringen samt ta bort sänkningen av krogmomsen och den halverade arbetsgivaravgiften bland unga. Dessutom satsas stora summor på arbetslösa unga och skolan.
Enligt Ulf Bjereld är det inte så konstigt att skuggbudgeterna påminner om varandra.
– Partiet ska ha kongress våren 2013 och när den är klar kommer mycket utgå från det nya partiprogrammet. Så här mitt emellan två kongresser kan det vara dumt ur S synvinkel att byta fot. Det gäller att hålla fast till det som finns i lugn och ro, säger han.