Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Böckerna som formade Sverige

Publicerad 2012-10-01

Från 1200-talet och Sveriges första sammanhängande skrift till våldsamma 2000-talsskildringar.

Magasinet Neo har låtit en jury sammanställa de 50 böcker som format Sverige mest.

– Böcker förändrar sällan någonting. Först i backspegeln kan man söka samband mellan böcker och det omgivande samhället, säger Claes Wahlin som är kritiker på Aftonbladets kulturredaktion.

Magasinet Neos nya nummer kommer ut i morgon.

Det är i Neos kommande nummer, som finns i butik från och med den andra oktober, som listan över böckerna finns med.

Listan är kronologisk och innehåller totalt 50 böcker. Från 1200-talets Äldre Västgötalagen till en av 2000-talets storsäljare Snabba Cash.

Magasinet Neo har låtit en jury tillsammans diskutera fram de böcker som de anser har format vårt land mer än några andra.

Bland böckerna finns både romaner, politiska och religiösa skrifter samt diktsamlingar.

”Saknar konflikter”

Föga förvånande finns också ett flertal barnböcker med i sammanställningen.

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige(1906-7), Pelle Svanslös på äventyr (1939), Ture Sventon – privatdetektiv (1948) och Pippi Långstrump (1945) är alla med på listan.

– Jag saknar konflikter i listan, kanske är det därför som så pass många barnböcker har valts ut. Dessa har ju ofta ett huvudsakligen nostalgiskt värde för oss vuxna, säger Claes Wahlin.

”Kulturkonservativ jury”

I Juryn satt Göran Hägg, docent i litteraturvetenskap och författare, Peter Luthersson, docent i litteraturvetenskap och tidigare kulturchef på Svenska Dagbladet samt Svante Nordin, professor i idé- och lärdomshistoria.

Med i juryn satt också Johan Wennström som gjort sammanställningen och skrivit om arbetet med att ta fram den.

Magasinet Neo beskrivs på sin egen hemsida som ett borgerligt samhällsmagasin. Något som Claes Wahlin tycker lyser igenom.

– Att jurymedlemmarna delar en kulturkonservativ syn är i och för sig inget problem, men av motiveringarna till titlarna att döma, så har man först och främst valt dem utifrån ett slags harmonisk tanke, att de 'formade' landet i positiv bemärkelse, säger Claes Wahlin.