Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Tågen står still hela dagen

Publicerad 2012-09-24

Tågtrafiken mellan Stockholm och Uppsala står bitvis stilla.

Detta på grund av ett omfattande elfel uppger kommer trafiken dras med förseningar och inställda tåg fram till tidigast 18-tiden.

– Uppsalapendeln kommer gå som vanligt under eftermiddagen, men med en del inställda avgångar, säger Kenneth Stjerndorff på Trafikverket.

Det är för närvarande problem med tågtrafiken mellan Stockholm - Uppsala.

Anledningen är ett omfattande elfel norr om Rotebro.

”Vi vet inte orsaken”

Enligt en tidigare prognos skulle felet vara avhjälpt klockan nio, men Trafikverket har nu flyttat fram tiden till tidigast 18.00. Tidigare uppgifter var att det brunnit i ett ställverk i Skavsta by men problemen rapporteras vara större än så.

– Vi vet inte orsaken till själva händelsen, men det får konsekvenser och det har slagit ut ställverket i Skavsta by och ställverket i Märsta. Det har blivit en del överspänningar, säger Kenneth Stjerndorff på Trafikverket.

Alla kontaktledningar ska vara intakta, men problemet ligger i att signalsystemen inte fungerar som de ska.

Ett av fyra spår i drift

– Det som vi kallar hjälpkraften som styr signaler fungerar inte, vi kan inte manövrera våra signaler, säger Kenneth Stjerndorff.

Under eftermiddagen kommer SJ:s Uppsalapendel att köras på det spår av totalt fyra som är öppet för trafik. En del av tågen är inställda och det kan komma att bli aktuellt med fler inställda avgångar. 

SL:s pendeltågstrafik stod under morgonen still mellan Rotebro och Märsta, men de kör nu och vänder i Upplands Väsby.

– Vi har ersättningsbussar men man får gärna använda sig av resegarantin och ta taxi eller andra färdmedel för att ta sig vidare, John Sjöstrand, SL:s presstjänst.

Inställda tåg

Elfelet innebär att fjärrtåg som körs av SJ har letts om för att komma fram. Vissa avgångar med SJ:s Uppsalapendel har ställts in, de tåg som körs är försenade.

– Vi får köra tågen via Arlanda men det innebär att det blir förseningar på varje tåg men så är det just nu. Det är så många tåg på den här sträckan, säger Thelma Henrysson på SJ:s pressjour.

Arlanda Express meddelar på sin hemsida att deras avgångar till och från flygplatsen är inställda.