Anti-islam-reklam i New Yorks t-bana

Publicerad 2012-09-20

Pamela Geller besökte Stockholm tidigare i höst när antimuslimska Counter jihad-rörelsen höll möte på Norra Bantorget i Stockholm. Nu ligger hon bakom en ny kontroversiell kampanj i tunnelbanan i New York.

Nästa vecka kommer tunnelbanan i New York att sätta upp reklamskyltar som kallar muslimer "vildar" och uppmanar till kamp mot Jihad.

Bakom kampanjen står Pamela Geller – högerextremisten som framträdde med Lars Vilks förra veckan.

Pamela Geller är ansiktet utåt för de högerextrema organisationerna Freedom Defense Initiative och Stop Islamisation of America. Förra veckan gjorde den svenske konstnären Lars Vilks ett kritiserat framträdande under Gellers "frihetskongress" i New York.

Nu har Geller trappat upp kriget mot islam.

Nästa vecka kommer affischer att sättas upp på tio tunnelbanestationer i New York med texten:

"I ett krig mellan vilken civiliserad man som helst och en vilde, stöd den civiliserade mannen. Stöd Israel. Besegra Jihad."

"Våra händer är bundna"

Myndigheten som styr tunnelbanan, MTA, har försökt stoppa affischerna på grund av det förnedrande språket men en New York-domstol har beslutat att det skulle bryta USA:s grundlagsskyddade yttrandefrihet.

– Våra händer är bundna, säger MTA:s talesman Aaron Donovan till NY Times.

Pamela Gellers frihetsgrupp har också satt upp affischer på tågstationer i staden, som refererar till "dödliga islamiska attacker" och med texten "Det är inte islamofobi, det är islamorealism".

"Lagligt att vara rasist"

Rådet för amerikansk-islamiska relationer är inte förtjust i Gellers senaste utspel, och har bett MTA att ge reklamintäkterna till stadens myndighet för mänskliga rättigheter. Samtidigt inser man det juridiska läget:

– Det är fullt lagligt att trångsynt och rasist, säger rådets ordförande Muneer Awad.

Även hans kollega Ibrahim Hooper uttalar sig:

– Vår inställning är att konstitutionen försvarar allas rätt att vara trångsynt eller till och med en idiot som Pamela Geller. Vi skulle önska att hon inte provocerade och piskade upp hatstämning, men i USA är det hennes rättighet, säger han till Sky News.

– Vi uppmuntrar muslimer att använda samma rättighet till att offentligt fördöma reklamskyltarna, fortsätter Ibrahim Hooper.

Geller obeveklig

Många vill förbjuda affischerna med hänvisningen att de kan göra tunnelbanan till ett mål för terroristattacker. Pamela Geller köper inte det argumentet.

– Fanns det liknande reklam på bussarna och tunnelbanan i London 7/7? Det vet ni att det inte gjorde, säger hon till Sky News.

– Jag kommer aldrig att inskränka min frihet för att inte förolämpa vildar. Jag tar inte ansvar för andras våld. Jag bor i USA och vi har yttrandefrihet i konstitutionen, fortsätter Pamela Geller.