Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Mordbrännaren Magnus Lundberg misstänks för nya brott

Publicerad 2012-09-20

I går dömdes Magnus Lundberg till tre års fängelse för mordbranden i Harry Schein-villan.

Nu väntar nya brottsutredningar.

En förundersökning om grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott pågår för närvarande.

Vid elvatiden på onsdagen avkunnade Svea hovrätt sin dom i mordbrandsfallet. De sänkte straffet från fyra till tre års fängelse.

Det var ställt utom rimligt tvivel att det var Magnus Lundberg som tänt eld på villan, men det fanns ingen spridningsrisk till intilliggande fastigheter, resonerade rätten.

Grova brott

Direkt efter domen lät Magnus Lundbergs advokat Thomas Olsson meddela att den skulle överklagas till Högsta Domstolen – eftersom de anser att Magnus Lundberg var laglig ägare till Schein-villan, för vilken han betalat handpenning, och därför inte skulle kunna dömas för mordbrand.

I dag kom nästa smäll för Lundberg. En förundersökning mot honom har inletts, och han misstänks för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Brottsligheten har, enligt åklagarens misstankar, pågått under flera år.

"Hittades vid husrannsakan"

Det var, enligt uppgift, när poliserna gjorde husrannsakan hos Magnus Lundberg i samband med branden i Harry Scheins villa de hittade ledtrådar som fick polisen att misstänka ekonomisk brottslighet. Anteckningar tydde på att Lundberg betalade ut svarta löner till personal som jobbade inom hans fastighetsförvaltning.

Det är, av allt att döma, det som nu gjort att åklagaren inlett en förundersökning.

I början på maj beslutade förvaltningsrätten att skatteverket skulle få betalningssäkra 1,1 miljoner kronor till hans eventuellt kommande skatteskuld.

Förhör inom kort

Förhör med Magnus Lundberg, som förtfarande sitter i häkte, ska enligt åklagaren hållas inom kort. Han har begärt att få samma advokat som försvarade honom i hovrätten i mordbrandsfallet, Thomas Olsson.

Hur Magnus Lundberg ställer sig till misstankarna är oklart.

- Jag har precis blivit förordnad som försvarare, och har inte hunnit tala med honom om vad det här gäller, säger Thomas Olsson.

Vice chefsåkalgare Olof Kronlund, som leder förundersökningen, vill i nuläget inte kommentera utredningen.

- Jag vill komma lite längre innan jag talar om vad det här handlar om, säger han.