Teliasonera i miljardaffär med diktatur

Publicerad 2012-09-19

Telia Sonera betalade mångmiljardbelopp för mobiltelefonlicenser i Uzbekistan.

Pengarna gick till en kvinna med nära band till diktatorn Karimovs dotter.

Det avslöjar SVT:s Uppdrag granskning.

Telia Sonera, vars största ägare är svenska staten, etablerade sig i Uzbekistan för sex år sedan. Då släppte bolaget också in den "lokala partnern" Takilant Ltd.

Till dem har bolaget betalat ut 2,2 miljarder kronor i utbyte mot 3G-licenser och telefonnummerserier i Uzbekistan.

Det avslöjar Uppdrag granskning i dag.

Trots att det egentligen bara är uzbekiska myndigheter som kan dela ut licenser har Teliasonera alltså betalat ut miljardbelopp till ett litet, privat bolag i ett skatteparadis.

Kopplingar till diktatorns dotter

Bakom Takliant står en ung kvinna från modevärlden i Uzbekistan, Gayane Avakyan. Uppdrag granskning kan även visa att hon har starka kopplingar till den uzbekiska diktatorns dotter, Gulnara Karimova. Avakyan står också i centrum för en gigantisk ekobrottsutredning i Schweiz. Utredarna har nu fryst hundratals miljoner dollar på schweiziska konton som misstänks tillhöra Karimovregimen.

Telia Sonera har flera gånger försvarat affären och sagt att man noga undersökt sin lokala partner - och att denna inte har någon koppling till regimen.

Inte sunda affärer

Men när Uppdrag granskning har dock spårat bolaget till skatteparadiset Gibraltar. I den del av redovisningen som är offentlig finns inte ett spår av de 2,2 miljarder kronor som Teliasonera har betalat i pengar och aktier.

UG har talat med den tidigare kriminalinspektören Lars Hammar, med mångårig erfarenhet av stora ekobrottsutredningar. Han ser stora frågetecken i upplägget.

– Det kan ju tyda på att de här pengarna gått till presidentens dotter. Det tror jag varenda svensk förstår att då är det inte sunda affärer som ligger bakom, säger Lars Hammar, säger han till UG.

Nolltolerans mot korruption

Telia Sonera förnekar att företaget skulle vara föremål för någon schweizisk brottsutredning.
– Vi har över huvud taget inte blivit kontaktade av polis eller någon annan myndighet kring en brottsutredning i Schweiz, säger Edström.
Finansmarknadsminister Peter Normans (M) intryck, utifrån det han läst om programmet, är att det skulle kunna röra sig om korruption.
– Vi ser mycket allvarligt på om det har varit missförhållanden. Vi måste som statlig ägare ha nolltolerans mot korruption, säger Norman till TT.

ANNONS